Ljubljana
MGML
Več glav ... iz kiparske zbirke Mestnega muzeja Ljubljana ... več ve

Mestni muzej Ljubljana

Gosposka 15
1000 Ljubljana

Informacije in rezervacije:
T: 1 24 12 500
T: 01 24 12 506
E: info@mgml.si, prijava@mgml.si

torek–nedelja: 10:00–18:00
ponedeljki: zaprto


1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 10:00–14:00

Odrasli: 8 € / znižano (študenti, dijaki, nad 60 let, brezposelni, invalidi): 6 €
Družinska vstopnica: 18 €
Udeležba na javnem vodstvu: 9,00 €; znižano: 7,00 €

ICOM, PRESS, SMD, spremljevalci invalidov, turistična URBANA, turistični vodič z licenco: brezplačno 

Več glav ... iz kiparske zbirke Mestnega muzeja Ljubljana ... več ve

8. 2. 2012–31. 12. 2012

Odkrivamo tančice s kiparske zbirke Mestnega muzeja Ljubljana in na ogled postavljamo 59 portretov oseb, ki so tako ali drugače zaznamovale življenje v Ljubljani.

Vladarji in plemiči, državniki in župani, umetniki in filozofi, uspešne ženske in čutne lepotice so le nekatere osebnosti, ki so ostale upodobljene v lesu, glini, marmorju in bronu. Kakšne so bile njihove usode in kako so vplivali na zgodovino Ljubljane, spoznajte na razstavi Več glav več ve.


O razstavi na POP TV

Dogodki ob razstavi


Vodstva z avtorico razstave Ano Pokrajac Iskra in kustosinjo umetnostno zgodovinarko Barbaro Savenc

Kakšne zgodbe se skrivajo za kipi iz zbirke Mestnega muzeja, nam bosta v posebnih tematskih vodstvih predstavili Ana Pokrajac Iskra in Barbara Savenc. V jesenskem času se nam pridružite: 13. 9., 27. 9., 30. 9., 11. 10., 25. 10., 25. 11. in 3. 12. Več informacij o vodstvih najdete tukaj.


Duhovi preteklosti

Vas zanima, kako bi bilo, če bi svojo zgodbo pripovedovali portretiranci? Zadostite svoji domišljiji in se pridružite duhovom preteklosti na poti po razstavi. Vodstvo z Duhovi preteklosti ob četrtkih ob 18. uri: 23.2., 29.3., 31.5., 21.6. in 3. 12.

Cena: vključena v ceno vstopnice.


Vodstva v angleščini

Vodstva po razstavi v angleškem jeziku se obiskovalci lahko udeležijo ob nedeljah: 29.4., 6.5., 24.6., 23.12., 30.12. ter zadnjo nedeljo v juliju in avgustu ob 16. uri.

Cena: vključena v ceno vstopnice.


Kako smo pripravljali razstavo v odprtem muzeju?

Za vas smo pripravili strokovni vodstvi - komunikolog mag. Borut Rovšnik vas bo 22. 3. in 15. 11. po razstavi popeljal s stališča vseh vrst dostopnosti.

Cena: vključena v ceno vstopnice.


Demonstracije kiparskih tehnik

Akademski kipar Jiři Bezlaj bo ob četrtkih ob 19. uri demonstriral različne kiparske tehnike: 8.3., 12.4., 24.5, 13.9., 11. 10. in 15.11.

Ogled demonstracije je brezplačen!


Okrogla miza

Kakšen je pomen kiparske zbirke Mestnega muzeja Ljubljana in kako jo umeščamo v slovensko umetnostno dediščino? Sodelujejo dr. Andrej Smrekar, dr. Miklavž Komel, dr. Damjan Prelovšek in Ana Pokrajac Iskra, kustosinja

razstave.

Četrtek, 5.4., ob 19. uri. Vstop prost!


Dialog

Kaj odzvanja v meni po ogledu razstave, boste lahko raziskovali s posebno komunikacijsko tehniko, imenovano Dialog, ki temelji na poglobljenem poslušanju in bolj zavestnem izražanju lastnih občutij.

Četrtek, 16.2. in 27.9., ob 19. uri. Vstop prost!


Predavanja

Kiparstvo kot umetniška zvrst

Z akademskim kiparjem Jiřijem Bezlajem bomo spoznali kiparstvo kot zvrst umetnosti in mejnike

njegovega razvoja v času in prostoru.

Četrtek, 1.3., ob 19. uri. Vstop prost!


Fotografski izzivi pri dokumentiranju kiparske dediščine

Pomemben del pripravljanja razstave Več glav več ve je bilo tudi natančno dokumentiranje muzejske kiparske zbirke. S tem se je med drugimi spopadal tudi fotograf Matevž Paternoster, ki nam bo zaupal, s kakšnimi izzivi se je srečal.

Četrtek, 4.10., ob 18. uri. Vstop prost!


Cena za ogled razstave: 4 EUR/ znižano 2,5EUR.


O kiparski zbirki Mestnega muzeja Ljubljana


Kiparska zbirka Mestnega muzeja Ljubljana je začela nastajati hkrati z idejami o nastanku mestne galerije umetnin že pred več kot sto leti, četudi so bili odkupi kiparskih del nasproti slikarstvu precej manj številni. Okamnela obličja in portreti iz kiparske zbirke segajo od antičnih časov do polpretekle dobe. Za nekaterimi se skrivajo imena, ki tkejo veliko zgodovino, druga so brezimna in tkejo male, osebne zgodbe. To so obličja ljudi, ki imajo svojo usodo, svoje vrline in pregrehe. Upodabljajo ljudi različnih kulturnih in političnih nazorov, ki so živeli v Ljubljani ali bili tesno povezani z mestom in njegovim razvojem.


Najobsežnejši motivni sklop kiparske zbirke muzeja so portreti, zato so bili s peščico alegoričnih obrazov izbrani za rdečo nit razstave. Portrete lahko v najširšem smislu razdelimo na tiste, ki so bili namenjeni javnim prostorom, ki razkazujejo portretirančev položaj in moč, in tiste, ki so krasili intimne prostore, zato so njihova obličja čustveno okarakterizirana. Tej razmejitvi sledi tudi prostorska postavitev razstave. Gre za portrete ljudi, ki so naš prostor zaznamovali na političnem, gospodarskem in kulturnem področju. Pridružena so jim še druga obličja, ki preko alegorije predstavljajo konkretna imena, imena njihovih naročnikov in s tem življenje v Ljubljani.


Vsi razstavljeni kipi so se več kot leto dni pripravljali na razstavo, restavratorji v konservatorski delavnici Muzeja in galerij mesta Ljubljane pa so poskrbeli, da kipi zasijejo v svoji najlepši podobi. Poskrbeli smo tudi za pristnejšo obiskovalčevo izkušnjo. Obiskovalci se tako lahko dotaknejo kopije enega kipa, občutijo materiale, ki jih kiparji uporabljajo za izdelavo umetnin, si ogledajo tehnike in faze nastajanja kipov. Nekatere obiskovalce smo k sodelovanju povabili že pred odprtjem razstave. Z nami so delili svoje vtise o razstavljenih kipih, izbrane misli pa smo vključili tudi v postavitev razstave.


Edinstvena priložnost za ogled

Večina kipov iz naše zbirke je hranjena v depoju in bo na depojske police vrnjena tudi po izteku razstave, zato je to izjemna priložnost, ko so za slabo leto na ogled javnosti. Med njimi so kvalitetna dela znanih slovenskih, italijanskih, dunajskih, pa tudi neznanih kiparjev. Nekatere skulpture so del stalnih postavitev likovnih razstav v drugih pomembnih ustanovah, a so se zdaj za skoraj leto dni vrnile v matično hišo. Kar nekaj kipov iz naše zbirke pa še nikoli ni bilo razstavljenih ali objavljenih.


Druga dva sklopa naše kiparske zbirke: osnutki za javne spomenike in mala plastika si v prihodnosti zaslužijo podobno študijo in razkritje javnosti, zato lahko tokratno razstavo razumemo kot prvi del kiparske trilogije iz Muzeja in galerij mesta Ljubljane.

Mestni muzej Ljubljana

Gosposka 15
1000 Ljubljana

Informacije in rezervacije:
T: 1 24 12 500
T: 01 24 12 506
E: info@mgml.si, prijava@mgml.si

torek–nedelja: 10:00–18:00
ponedeljki: zaprto


1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 10:00–14:00

Odrasli: 8 € / znižano (študenti, dijaki, nad 60 let, brezposelni, invalidi): 6 €
Družinska vstopnica: 18 €
Udeležba na javnem vodstvu: 9,00 €; znižano: 7,00 €

ICOM, PRESS, SMD, spremljevalci invalidov, turistična URBANA, turistični vodič z licenco: brezplačno 

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se