Ljubljana
MGML
Eva Šuster
Eva Šuster, Brez naslova, 2018, barvni reservage, matrica 49,5 x 65 cm, papir 57 x 76,5 cm © Marko Tušek
Grafike 2018–2022

Eva Šuster

Saba, porota je iluzija časa

10. 12. 2021–6. 1. 2022

Umetnica Eva Šuster v svoji praksi izhaja iz medija grafike, ki ga kombinira s poezijo in slikarstvom. Ustvarja predvsem v tehniki suhe igle, jedkanice, reservaga in aquatinte. Na samostojni razstavi v Bežigrajski galeriji 1 se predstavlja s serijo grafičnih listov, ki so del cikla, ki je nastajal v zadnjih letih. Njeno delo je močno zaznamovano z osebnimi spomini, ki jo vežejo na obdobje njene mladosti in časa v domačem okolju.

Grafični listi so polni fragmentov, ki jih je priklicala iz preteklosti in jih odtisnila na papir. Spominjajo na zajete podobe vode in forme, ki jih lahko najdemo v naravi. Organske oblike so mehke, pretočne in valujoče. Kljub svoji mehkobi na vsake toliko iz grafičnih listov zazeva praznina, ki nas opominja na minljivost.
Skorajda neprepoznavni motivi gledalcu razkrijejo ravno toliko, da ga napeljejo na nekaj oprijemljivega. Grafični odtisi pripovedujejo zgodbo, ki je umetnica ne razkrije. Na subtilen način nas vpelje med temne, sive in modrikaste pokrajine, v katerih zrcalijo njeni spomini. Preteklost se zarisuje skozi praznino, ki jo postavi v točno določen del grafičnega lista.
Upodobitve svojih misli zakriva v linije, barvne ploskve in praznine. Nalaga jih eno na drugo in tako počasi ustvarja podobo na cinkovi plošči. Sledi, ki jih pusti z orodjem na plošči, so spontane, a kljub temu premišljene. Sam medij ne pušča veliko možnosti popravljanja, kar tehniki prinaša poseben čar, v katerem je vsaka odločitev, ki jo sprejme, vidna. Serija z naslovom SABA, POROTA JE ILUZIJA ČASA nas napeljuje na premislek o krhkosti, ruševinah in odtisih preteklosti. Beseda v nekaterih vzhodnih kulturah pomeni neposnemljivo rjo, čar starosti oziroma patino časa. Saba kot element lepote v japonski kulturi uteleša vez med umetnostjo in naravo. Je preperel kamen, razcefranost, ki priča o mnogih rokah, ki so se dotikale slike na njenem robu. Je očarljiva spremljevalka, ki je ni mogoče posnemati in jo s seboj prinese čas.
Rea Vogrinčič

Eva Šuster je bila rojena v Celju leta 1992. Leta 2016 diplomirala iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje ter v letu 2021 zaključuje študij magisterija na smeri umetniška grafika. Živi v Ljubljani in Šempetru, Savinjska dolina.


Kolofon

Produkcija: Bežigrajska galerija 1 / MGML
Kustos: Miloš Bašin
Umetnica: Eva Šuster
Oblikovanje kataloga, vabila in lepaka: Miloš Bašin
Fotodokumentacija: Marko Tušek
Tehnična izvedba: Tehnična služba MGML, Miloš Bašin
Projekt je omogočila: Mestna občina Ljubljana

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se