Ljubljana
MGML

Vodstvo po razstavi in maraton filmov o Marku Breclju

V sklopu razstave Prešerna posprava Marka Breclja vas vabimo na celodnevno projekcijo filmov o Marku Breclju v Veliki konferenčni dvorani Mestnega muzeja Ljubljana. Ob 17. uri vabljeni tudi na javno vodstvo po razstavi v Galeriji Vžigalica v družbi kuratorjev Janija Pirnata in Vasje Cenčiča ter gostje Arijane Markučič Brecelj.

Torek
15
Mar 2022
Čas: 10:00–18:00
Lokacija: Velika konferenčna dvorana Mestnega muzeja Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji
Vodstvo po razstavi in maraton filmov o Marku Breclju


Spored brezplačnega filmskega maratona


  1. Glasba je časovna umetnost 2, LP film Buldožer - Pljuni istini u oči; režija Varja Močnik, produkcija Viva Videnović, Nord Cross Production, 2017, (51 min 54 sek)
  1. Priletni parazit ali kdo je Marko Brecelj; režija Janez Burger, produkcija RTV Slovenija, 2013, (83 min 7 sek)
  1. M.arK.obreC.elj; režija Zoran Živulović, produkcija RTV Slovenija, producentka Dijana Štraus Svetlik, Odgovorni urednik Miša Molk, razvedrilni program RTV Slovenija 1999/2000, (56 min 56 sek)
  1.  Štetje v jeseni; režija Marko Brecelj, koprodukcija DPZNVMKSMC, Pankerica Doo, Pohorski bataljon, Staragara, Zveza tolminskih mladinskih društev, 2016, (55 min 19 sek)
    Opozorilo: Zaradi zelo nazornih posnetkov opravljanja velike potrebe, ogled filma odsvetujemo osebam s šibkim želodcem in osebam mlajšim od 18. let.

    Posebna zahvala gre vsem producentom in avtorjem, ki so nam omogočili izvedbo filmskega maratona.


Ob 17. uri vabljeni na še zadnje javno vodstvo po razstavi Prešerna posprava Marka Breclja v Galeriji Vžigalica. Ob kuratorjih bo z nami tudi posebna gostja Arijana Markučič Brecelj.

Prijave na vodstvo sprejemamo na 01 24 12 590  (torek–nedelja: 10:00–18:00). Marko Brecelj (1951-2022) je bil pesnik, kantavtor, glasbenik, mladinski in socialni delavec ter pionir slovenskega performansa. Bil je utemeljitelj mehkega terorizma kot zvrsti umetniškega aktivizma, ki je živel svojo osebno umetniško obliko brez razlike, tako zasebno kot javno. V minulih 50 letih je zelo zaznamoval kulturni prostor jugosfere.

Na razstavi Prešerna posprava Marka Breclja so na ogled videodokumenti, zvočni zapisi, rekviziti in predmeti iz mehkoterorističnih akcij, javnih nastopov, ki jih je Brecelj snoval in izvajal s somišljeniki in sodelavci, ter odlomki njegove performativne prakse glasbenih nastopov in sodelovanja z Ivanom Volaričem – Feom.

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se