Ljubljana
MGML

Predavanje Leoneja Continija Nepričakovane italijanske pokrajine: Sporne zgodovine in narativi

Kot preddogodek razstave Konstruirane krajine v Galeriji Vžigalica bo italijanski multimedijski umetnik, filozof in kulturni antropolog Leone Contini v sredo, 23. 11. 2022, ob 11.00 v Mali dvorani ZRC SAZU izvedel predavanje Nepričakovane italijanske pokrajine: Sporne zgodovine in narativi.

Sreda
23
Nov 2022
Čas: 11:00
Lokacija: ZRC SAZU, Mala dvorana, Novi trg 4, 2. nadstropje
Odrasli, študenti, seniorji
arhiv umetnika
arhiv umetnika

Območje med italijanskima mestoma Firence in Prato je kontinuum industrijskih stavb, ki je le tu in tam prekinjen z ostanki ruralnih naselbin. Kot posledica spleta globalnih in lokalnih okoliščin se je od devetdesetih let prejšnjega stoletja dalje sem priselilo največ kitajskih priseljencev v Evropi.

Predavanje Leoneja Continija Nepričakovane italijanske pokrajine: Sporne zgodovine in narativi bo naslovilo srečanje med globalno migracijo in ruralnimi sredinami Toskane, ki je v zadnjih dveh desetletjih rezultiralo v igrišču in bojišču medkontinentalnih kmetijskih eksperimentov.

Majhen družinski vrt kitajskih povrtnin je kmalu prerasel v kmetijska zemljišča, ki so zmogla prehraniti lokalno kitajsko prebivalstvo, leta 2009 pa se je pričela ostra medijska kampanja proti tovrstnemu ruralnemu podjetništvu, ki je mnogokrat pripeljala do zasega teh kmetij. V samem jedru ksenofobnih narativov usmerjenih v kitajske kmetovalce se zrcali strah pred tujerodnimi, “invazivnimi” vrstami, ki brstijo na toskanski zemlji, in ki bi, vsaj metaforično, lahko ogrozile lokalno prebivalstvo.

Leone Contini skozi predavanje in umetniške prakse širše preizprašuje ideološka presečišča prsti, hrane in globalne mobilnosti ljudi in rastlin, predvsem v smislu, ali lahko tuja semena oblikujejo nove in nepričakovane pokrajine, kjer se kitajske buče prepletajo z vinogradi, oljkami in cipresami  in izrisujejo bolj inkluzivne in trajnostne družbe.

O umetniku:

Leone Contini (1976) je zaključil študij filozofije in kulturne antropologije na Univerzi v Sieni. Raziskovalno ga zanima presečišče znanosti in umetnosti, medtem ko so njegovi izrazni mediji kolektivne intervencije v javnih prostorih, tekstualne in vizualne pripovedi, risbe in predavanja-performansi. Svoja dela je predstavljal v številnih razstavnih prostorih in na umetniških prireditvah, med drugim v galeriji Madre v Neaplju, Ker Thiossane v Dakarju, SAVVY v Berlinu, IAC v Lyonu, na Manifesti 12, Kunstraumu v Münchnu, Kunstvereinu Amsterdam in številnih drugih. Med letoma 2018 in 2019 je pridobil štipendijo Akademie Schloss Solitude v Stuttgartu, prav tako pa je prejemnik uglednih nagrad na področju umetnosti (npr. zmagovalec nagrade Italian Council za najboljšo italijansko umetnino). Med letoma 2017 in 2020 je sodeloval na uspešnem projektu TRACES - Transmitting Contentious Cultural Heritages with the Arts, ki je bil financiran v sklopu programa Horizont 2020.

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se