Ljubljana
MGML

Odprtje razstave Leone Contini: Konstruirane krajine

Predogled z umetnikom in kustosom ob 17.00!

Kaj se zgodi, ko lokalna hegemonska ideja o pristni toskanski krajini trči s praksami obdelovanja zemlje priseljencev iz jugovzhodne Kitajske? Lokalni fenomen je dodobra preučil Italijanski umetnik Leone Contini v razstavnem projektu Konstruirane krajine. Vabljeni na odprtje v torek, 29. 11., ob 19.00, v kolikor bi radi izvedeli več, pa še istega dne na predogled razstave z umetnikom in kustosom ob 17.00.

Torek
29
Nov 2022
Čas: 19:00
Lokacija: Galerija Vžigalica
Odrasli, družine, študenti, seniorji
Detail instalacije Leoneja Continija Tuji kmetovalci, 2019
Detail instalacije Leoneja Continija Tuji kmetovalci, 2019 © Blaise Adilon

Razstava Konstruirane krajine naslavlja trk lokalne hegemonske ideje o pristni toskanski krajini s praksami obdelovanja zemlje, ki se jih v okolici mesta Prato poslužujejo prebivalci priseljeni iz jugovzhoda Kitajske, od koder že več kot stoletje poteka izseljevanje v Evropo. V Toskani se pojavijo poljščine, ki trčijo ob dediščino lokalnih agrikulturnih idej, a kljub temu uspevajo v spremenjenih klimatskih razmerah in bogatijo kulinarične poglede.

Postavitev v Galeriji Vžigalica deluje kot informativni biolaboratorij, kot sistemska in prostorska prilagoditev za prikaz obeh krajinskih konstruktov. Gre za posnemanje neromantičnih prilagoditvenih in praktičnih konstrukcij kitajskega vrtnarjenja v pripovedi o »pristnem« toskanskem podeželju.

O umetniku:

Leone Contini (1976) je zaključil študij filozofije in kulturne antropologije na Univerzi v Sieni. Raziskovalno ga zanima presečišče znanosti in umetnosti, medtem ko so njegovi izrazni mediji kolektivne intervencije v javnih prostorih, tekstualne in vizualne pripovedi, risbe in predavanja-performansi. Svoja dela je predstavljal v številnih razstavnih prostorih in na umetniških prireditvah. Med letoma 2018 in 2019 je pridobil štipendijo Akademie Schloss Solitude v Stuttgartu, prav tako pa je prejemnik uglednih nagrad na področju umetnosti (npr. zmagovalec nagrade Italian Council za najboljšo italijansko umetnino). 

Sre
24
Apr 2024
Voden ogled
Galerija Vžigalica • Odrasli, družine, otroci, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se