Ljubljana
MGML

Odprtje razstave Originalnih ponaredkov Marcela Valentinija

V torek, 7. 2. 2023, vas ob 19.00 vabimo v Galerijo Vžigalica na odprtje razstave Marcel Valentini: Originalni ponaredki. Pridružite se nam in spoznajte delo zanimivega umetnika, ki je svoje življenje posvetil ustvarjanju vrhunsko dovršenih ponaredkov del svetovno znanih slikarjev, ki so ustvarjali v različnih slogih in tehnikah.

Torek
7
Feb 2023
Čas: 19:00
Lokacija: Galerija Vžigalica
Odrasli, družine, študenti, seniorji
iz osebnega arhiva Marcela Valentinija
iz osebnega arhiva Marcela Valentinija

Razstava Originalni ponaredki skuša brez vrednostnih sodb zajeti osebnost in delo postojnskega slikarja Marka Premrla, preimenovanega v Marcel Valentini, ki se je med in po študiju slikarstva v Italiji ukvarjal z ustvarjanjem ponaredkov s certifikatom v okviru skupine Musée imaginaire, nato pa je prakso nadaljeval pod lastno blagovno znamko Agla Art.

Med deli, ki jih je ustvaril s sodelavci (Rasso Causevig, Avrelio Milharčič, Nino Amelio, Rowena Božič, Valter Leban idr.), najdemo kopije van Gogha, Moneta, Modiglianija, Gauguina, Renoirja, Degasa, Toulouse-Lautreca, Dalija, Klimta, de Chirica in slovenskih impresionistov. Čeprav »legalni« ponaredki ne skrivajo svojega izvora in so približki originala, se po njihovi prodaji podatki o provenienci del večinoma izgubijo.

Valentini je tudi eden redkih primerov ponarejevalca slik, ki je v Republiki Sloveniji dejansko doživel kazenski pregon. Večina se jih namreč zaključi zgolj z medijskimi škandali in prenekaterimi odprtimi vprašanji. S to razstavo želimo osvetliti perečo problematiko ponarejanja umetnin skozi Valentinijev primer in odpreti polje za razpravo.

Vabimo vas tudi, da se na Prešernov dan 8. februarja ob 17.00 oglasite v Galeriji Vžigalica na vodstvu po razstavi s kuratorjema Janijem Pirnatom in Julijo Hoda, ki vam bosta ob izbranih legalnih ponaredkih slik svetovno priznanih umetnikov, ki jih je Valentini s sodelavci ustvaril pod okriljem Agla Art, ter ob njegovih avtorskih delih predstavila umetnikovo življenjsko zgodbo.

Sre
24
Apr 2024
Voden ogled
Galerija Vžigalica • Odrasli, družine, otroci, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se