Ljubljana
MGML

Otvoritev kipa "Melania"

Vabljeni, da se nam pridružite v naselju Rožno (pri Sevnici), kjer bomo skupaj z ameriškim umetnikom Bradom Downeyjem otvorili kip "Melania" – spremljevalni dogodek Downeyjeve razstave "Ta Eho", ki je do 25. avgusta na ogled v Galeriji Vžigalica.

Petek
5
Jul 2019
Čas: 19:00
Lokacija: Rožno (naselje pri Sevnici)
Odrasli, študenti, seniorji
Otvoritev kipa "Melania"
© Melania, 2019

Brad Downey – "najbolj znan med neznanimi", kot ga je v njegovi monografiji Slapstick Formalism (Burkaški formalizem) označil urednik Lukas Feireiss – si je za razstavo v Galeriji Vžigalica izbral temo mitološke nesrečnice Eho, ki je za kazen za prikrivanje nezvestobe boga Zevsa lahko le ponavljala glasove, ki so dospeli do nje, in njeno ljubezen do vase zagledanega Narcisa, kot ogledalo in odmev očitnega vprašanja, ki si ga je zastavil, ko je prvič obiskal Slovenijo. 

Kam segajo korenine ameriške prve dame in kako domačini spremljamo in obeležujemo to nesporno zgodovinsko dejstvo? V pomanjkanju konkretnejšega javnega odziva in ob omejitvah, povezanih z njenim visokim položajem, je Brad Downey v okviru danih možnosti sponzoriral umetniško naročilo rokodelcu in kiparju z motorno žago Maxiju iz okolice Sevnice, in sicer za njeno prvo javno skulpturo (Melania, 2019). Leseni kip v naivni maniri s koreninami v savskem obrežju uteleša prvo damo, ki prek hriba v daljavi pozdravlja svoj rodni kraj, Sevnico.


V primeru zadostnega števila prijav bo ob 17.00 organiziran brezplačen prevoz iz Ljubljane.
Prijave: info@mgml.si, 01 24 12 538.

Ned
3
Dec 2023
Dan odprtih vrat
Galerija Vžigalica • Odrasli, družine, otroci, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se