Ljubljana
MGML

SINE LEGIBUS po poteh 1976

Dokumentarni film koroške slovenske režiserke in scenaristke Milene Olip pripoveduje zgodbo štirih rojakov iz Sel na avstrijskem Koroškem, ki so zaradi nasprotovanja preštevanju manjšine, ukradli glasovalno skrinjico, lističe pa zažgali.

Sobota
7
Mar 2020
Čas: 15:00
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji
SINE LEGIBUS po poteh 1976

Misli 106-letne Mice Olip in utrinki njene življenjske zgodbe. Misli, ki dobijo glas in nas popeljejo na dvojezično južno Koroško in leto 1976. Na zahtevo avstrijske zvezne vlade se po vsej Avstriji izvede t. i. ugotavljanje manjšin, ki naj bi bilo podlaga za postavitev dvojezičnih krajevnih napisov. Slovenska narodna skupnost na Koroškem se odloči za bojkot preštevanja. V majhni gorski vasici Sele se štirje fantje odločijo za "akcijo" posebne vrste: ugrabitev volilne skrinje.

Film je bil na mednarodnem festivalu dokumentarnega filma DOKUDOC v Mariboru leta 2018 nagrajen z naslednjo utemeljitvijo žirije: "Milena Olip družinsko in družbeno zgodbo o uporu človeka in manjšinskega ljudstva za obstoj predstavi z navdahnjenim in dobro uglašenim tkanjem sicer klasičnih pripovednih postopkov spominskih pripovedi, arhivskih utrinkov in rekonstrukcije zgodovinskega dogodka. Predvsem pa s srcem in poezijo, ki sta velikokrat spregledani temelj pristnih uporov. S tistim nežnim slovenskim srcem, ki se znova zdi, da se je najbolj ohranilo zunaj Slovenije. In nenazadnje ta lepi film prihaja v pravi čas, ko ljudje množično zapirajo vrata in srca današnjim "brezzakoncem", ki so koroškim Slovencem pravzaprav bratje po usodi."

Projekcija filma je spremljevalni dogodek razstave PROTI:GIBANJE / GEGEN:BEWEGUNG, ki je do 15. marca na ogled v Galeriji Vžigalici. Pred pričetkom projekcije, ob 14.00, vabljeni tudi v Galerijo Vžigalica na vodstvo s kuratorji razstave.

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se