Ljubljana
MGML

Dogodki ob razstavi Zgodilo se je čisto blizu nas

Razstava Zgodilo se je čisto blizu nas je eden od dogodkov ob 30-letnici prihoda pregnank in pregnancev iz BiH v Slovenijo. V Muzeju in galerijah mesta Ljubljane smo jo pripravili v sodelovanju z zavodom Divja misel. Drugi del razstave bo od 14. aprila na ogled v Vodnikovi domačiji Šiška. Spodaj objavljamo še ostale dogodke, ki se bodo zvrstili v sklopu obletnice:


None
© oblikovanje Alja Herlah in Sara Badovinac

6. april ob 19.00 / Atrij ZRC SAZU /
Kako smo pred tridesetimi leti sprejeli pregnance in pregnanke in BiH, kako se spominjamo tistih časov, dobrega in slabega? Smo se iz pretekle skupne izkušnje česa naučili?
Gostje okrogle mize bodo Maida Džinić, Aida Kurtović, Meta Krese in Anica Mikuš Kos. Z njimi se bo pogovarjal Ervin Hladnik Milharčič.
Dogodek pripravljata Divja misel in ZRC SAZU.

4. maj ob 17.00 / atrij Mestnega muzeja Ljubljana
Okrogla miza o odzivu Mednarodnega PEN na begunske krize. Vodila bo Tanja Tuma.
Dogodek pripravljata Slovenska center PEN in Vodnikova domačija

4. maj ob 20.00 / Preddverje Križank 
Koncert Podalpski sevdah; Dertum & Vali & Vlado Kreslin & Damir Imamović
Na koncertu bomo po več kot dveh desetletjih na odru pozdravili člane originalnih zasedb Vali in Dertum, v Ljubljani se bodo zbrali posebej za to priložnost. Pridružil se jim bo Vlado Kreslin, ki nikdar ni skrival fascinacije nad sevdahom, ta ga je pripeljala do sodelovanja z Valijem in nato Damirjem Imamovićem, verjetno mednarodno najbolj uveljavljenim in cenjenim predstavnikom novega sevdaha. Predstavil se bo v osrednjem delu koncerta, tudi njemu se bo pridružil Kreslin, ob koncu pa obema celoten zbor sodelujočih glasbenikov

V primeru slabega vremena bo koncert potekal v Cukrarni.
Vstopnina: 23 EUR (nakup možen na Vodnikovi domačiji in preko sistema mojekarte.si)
Produkcija: Divja misel / Vodnikova domačija Šiška in MGMLJ.

5. maj ob 17.00 / Vodnikova domačija Šiška /
Okrogla miza Podalpski sevdah.
Po spletu okoliščin so pregnanci in pregnanke, ki so pred tremi desetletji prišli v Ljubljano, odigrali eno ključnih vlog pri ohranitvi sevdaha, tradicionalnega žanra južnoslovanskih narodov, in so pomenili nekakšen most med tradicionalnim in novim sevdahom.
O fenomenu sevdaha v Sloveniji bodo spregovorili Maida Džinić, pevka bendov Dertum in tAman; Damir Imamović, eden najbolj vidnih predstavnikov t.i. novega sevdaha; Alenka Bartulović, nekdanja pevka zasedbe Vali ter etnologinja in kulturna antropologinja ter raziskovalka glasbenih praks bosanskih beguncev v postjugoslovanski Sloveniji; ter Vesna Andree Zaimović, še ena nekdanja pevka zasedbe Vali, magistra muzikologije, ki bo pogovor tudi povezovala.
Dogodek pripravlja Divja misel / Vodnikova domačija

6. maj ob 18.00 / Galerija Fotografija/
Odprtje fotografske razstave Ta vojna ni naša: Diego Á. Gómez, Borut Krajnc, Barbara Čeferin in Jože Suhadolnik
Tema razstave so zgodbe pregnancev, kot so jih skozi svoj objektiv zabeležili nekateri takratni fotografi tednika Mladina.
V sklopu razstave bo 17. maja ob 17.00 v Galeriji Fotografija potekal pogovor z avtorji in novinarko Marjeto Doupona, ki je pred 30 leti prav tako večinoma za Mladino beležila zgodbe pregnancev na slovenskih tleh.
Razstava bo na ogled do 18. 5. 2022.
Pripravlja Galerija Fotografija v sodelovanju z Mladino.

12. maj ob 19.00 / Vodnikova domačija Šiška /
Predstavitev tedanje gledališke skupine pregnancev Nepopravljivi optimisti
Trideset let od nastanka gledališke skupine pregnancev Nepopravljivi optimisti obujamo dragocene spomine na vse, ki so v projektu sodelovali. Vabimo na gledališki esej! Nastopili bodo Igor Anjoli, Damir Murathodžić, Vanja Pajić in Draga Potočnjak. Sledil bo pogovor, ki ga bo z ustvarjalci vodila Nina Šorak, Rok Vevar bo o skupini Nepopravljivi optimisti spregovoril v kontekstu gledališkega dogajanja v devetdesetih.
Produkcija Divja misel / Vodnikova domačija Šiška

Objavljeno: 6. 4. 2022

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se