Ljubljana
MGML

Kako bo v 2023 zažigala Galerija Vžigalica?

Galerija Vžigalica v 2023 nadaljuje s pomembnimi raziskovalnimi projekti, novimi prijemi produkcije in razstavami, ki prinašajo svežino pogledov in jih v drugih prostorih MGML ni mogoče predstaviti. Na predvečer slovenskega kulturnega praznika startamo z Originalnimi ponaredki Marcela Valentinija, ponovno bomo osrednje razstavišče Svetlobne gverile, karavana cikla Ljubljana se klanja Sloveniji pa bo romala v Jesenice. Za grand finale konec leta  napovedujemo razstavo priznanega italijanskega umetnika in performerja Giovannija Morbina. 

Odprtje razstave Leone Contini: Konstruirane krajine
Odprtje razstave Leone Contini: Konstruirane krajine © Blaž Gutman/MGML

Na predvečer slovenskega kulturnega praznika v Galeriji Vžigalica razstavno leto 2023 zažigamo s postavitvijo, ki razgrinja problematiko ponarejanja umetnin. Na razstavi Originalni ponaredki bomo skušali predstaviti lik in delo postojnskega slikarja Marka Premrla s psevdonimom Marcel Valentini, tudi člana skupine Le musée imaginaire, ki se je ukvarjala z ustvarjanjem ponaredkov del velikih umetnikov s certifikatom.

Razstavna karavana cikla Ljubljana se klanja Sloveniji bo tokrat romala v železarsko mesto Jesenice in njegovo širšo okolico, osrednja razstava Festivala Svetlobna Gverila, ki se bo v 17. izdaji dotaknil teme Prostor, pa bo po novem pri nas na ogled vse poletje.

Poletje in jesen bo zaznamoval tudi mednarodni projekt Mural na Zavoju Mestnega muzeja Ljubljana, ki ga snujemo v sodelovanju z akterji Ljubljana Street Art Festivala. Z izrisom murala bomo vsebinsko razširili prostor t.i. Zavoja nad Kavarno Mestnega muzeja ter vanj privabili tudi ljubitelje umetniških muralov.

V septembru bo slikar, videast in street artist Dominik Mahnič v naši galeriji predstavil robotsko roko, ki bo preko vmesnika umetne inteligence po željah obiskovalcev slikala umetniška dela. Ob tovrstnem tehnološkem dosežku se seveda ironično poraja vprašanje: »Kdo še sploh potrebuje umetnike?«

Za grand finale pa bo konec leta 2023 na sporedu retrospektivna razstava priznanega italijanskega umetnika in performerja z močno antifašistično agendo Giovannija Morbina (1956). Morbin je bil v 90. letih minulega stoletja reden gost ljubljanske umetniške scene in je v mestu zasnoval ter izvedel okoli deset umetniških/hibridnih akcij. Razstava Hibridne akcije bo predstavljala neke vrste umetnikov hommage Ljubljani.

Objavljeno: 22. 12. 2022

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se