Ljubljana
MGML

V Galeriji Vžigalica v 2024 z iskrivimi umetniškimi projekti

V Galeriji Vžigalici bo s 13. februarjem 2024 novo razstavno sezono uvedel umetnik in aktivist The Miha Artnak z razstavnim projektom Last. Aprila se bo karavana cikla Ljubljana se klanja Sloveniji ustavila v Zasavju, pomlad in poletje pa bomo že tradicionalno gostili Svetlobno gverilo, tokrat na temo Transformacije. Jeseni pripravljamo razstavo umetnika, akademskega slikarja in pedagoga Mateja Stupice, leto pa sklepamo s predstavitvijo newyorškega umetnika Johna Feknerja, enega od pionirjev ulične umetnosti. Zažigajmo skupaj!

Galerija Vžigalica, Svetlobna gverila: Prostor, 2023
Galerija Vžigalica, Svetlobna gverila: Prostor, 2023 © Blaž Gutman / MGML

V Galeriji Vžigalici konec januarja sklepamo razstavo Hibridizakcij italijanskega performerja Giovannija Morbina in v začetku februarja štafeto predajamo slovenskemu umetniku in aktivistu The Mihi Artnaku, ki bo na razstavi z naslovom Last v času, ko malikujemo zasebno lastnino, ponudila možnost uvedbe inovativnega koncepta nemožnosti lastništva.

Aprila nadaljujemo s ciklom Ljubljana se klanja Sloveniji, v sklopu katerega bomo pokukali na umetniško sceno Zasavja ter razkrili razkrili umetniški potencial in kulturne vplive tamkajšnjih revirjev.

Že tradicionalno pozno pomladi gostimo osrednjo razstavo Svetlobne gverile, ki se bo v 18. izdaji posvečala Transformacijam. Svetlobne instalacije bodo tekom festivala na ogled tudi v okolici galerije in širom po Ljubljani, galerijska postavitev pa bo vztrajala vse do 1. septembra.

Jeseni pripravljamo razstavo umetnika, akademskega slikarja in pedagoga Mateja Stupice, ki bo v naši galeriji predstavil svoja raziskovanja na področju razširjenega pomena risbe in instalacije v navezavi z uporabo zvoka.

Razstavno leto sklepamo s predstavitvijo newyorškega umetnika Johna Feknerja, enega od pionirjev ulične umetnosti, katerega korenine segajo v Ljubljano. Fekner je v 70. letih 20. stoletja anonimno v sklopu projekta Opozorilni znaki ustvaril več kot 300 okoljskih/konceptualnih del, mnoga od njih pa so izginila zaradi agresivne gentrifikacije New Yorka.

Objavljeno: 12. 12. 2023

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se