Ljubljana
MGML

V Galeriji Vžigalica leto 2018 začenjamo angažirano

Letošnji program v Galeriji Vžigalico začenjamo angažirano – z razstavo "Privatno" Siniše Labrovića, družbenopolitično trenutno najbolj angažiranega hrvaškega umetnika. Za razstavo si je dal kot zapornik lastne eksistence trajno zapisati bolečino izoliranosti na lastno telo, ki je zaradi močne prezence vedno glavni in nepogrešljiv nosilec njegovih umetniških izjav.

None
© Andrej Peunik/MGML

Morje ob mestu je druga v seriji razstav na temo približevanja regionalnih sodobnih umetniških tokov. Konec februarja bomo s kustosoma Massimom Premudo in Janijem Pirnatom predstavili sodobno umetniško produkcijo ustvarjalcev iz Trsta in njegove okolice, območja, ki je za Ljubljano nekoliko preblizu in sočasno predaleč, da bi mu posvetili dovolj pozornosti. Fotograf, grafični oblikovalec in izkustveni umetnik Metod Blejec nam bo aprila na razstavi Sedem let potovanja predstavil svojo prakso potovanja, gibanja in hoje. Skozi delavnice, vezane na različna doživljanja Ljubljane in okolice, ter kreativna in doživljajska vodstva bo v svoja umetniška dela vpletel tudi zainteresirano občinstvo. Maj in junij bosta že tradicionalno osvetljena s festivalom Svetlobna gverila, ki se v letošnjem letu osredotoča na barve. 

Julija gostimo Ali Bramwell, novozelandsko kiparko in performerko, ki s pomočjo instalacij in telesnosti v njih raziskuje socialne in kulturne omejitve, s katerimi družba soglaša, in jih išče kot aktivno izbiro v družbenih mehanizmih. Za razstavo v Galeriji Vžigalica načrtuje več prostorskih instalacij, imenovanih Stikalo (Switch) in sestavljenih iz čistilnega orodja, ki je vpeto v različne mehanične instalacije. Septembra v sodelovanju s perspektivnim mladim ameriškim kustosom Aaronom Moultonom, pripravljamo razstavo Krizni igralci, ki se bo vsebinsko navezovala na fenomen teorij zarot, v katere ljudje verjamejo. Leto končujemo z razstavo Zemljostik, projekt bio umetnice Saše Spačal, ki se ukvarja pretežno s povezavo ljudi z naravo, tudi s pomočjo sodobne tehnologije. Razstava je zasnovana kot sklop ritualnih vmesnikov oziroma interaktivnih totemov, ki bodo vpenjali obiskovalce v senzorične interakcije recipročnosti/simbioze z različnimi biološkimi materiali, procesi in živimi organizmi.

Objavljeno: 22. 1. 2018

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se