Ljubljana
MGML
Hildegard projekt: Haute Sculpture
© Andraž Gregorič/MGML

Galerija Vžigalica

Trg francoske revolucije 7
1000 Ljubljana

T 01 24 12 590
T 01 24 12 500
E galerija.vzigalica@mgml.si

torek–nedelja: 10:00–18:00
ponedeljek: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 10:00–14:00

Vstop prost.

Hildegard projekt: Haute Sculpture

14. 3. 2014–20. 4. 2014

Projekt ponuja nov razširjen pogled na razmerje kurator−umetnik, eksperimentalno obliko samoorganiziranja in ustvarjalnega procesa, kjer vsak udeleženec zavzema svoje kritično stališče do skupnega procesa in predlaganih rešitev, ki naj vzdržijo takojšnjo presojo in odzive ostalih enakopravnih članov naključne skupine.

Hildegard Projekt je skupina nemških in finskih umetnikov, ki v demokratičnem procesu umetniškega raziskovanja definirajo umetniško delo kot snov za razvoj instalacije Hildegard Projekta. Hildegard Projekt je tudi mreža, ki vzpostavlja dialog med umetniki. Deluje v različnih državah in skupnostih, kjer sodeluje z domačimi umetniki in umetniškimi organizacijami.

Eden bistvenih elementov skupinskega umetniškega dela temelji na procesu ustvarjanja, tesnem sodelovanju ter delovanju, vezanem na specifično lokacijo. Osnovna ideja Hildegard Projekta je uporabiti dela vseh sodelujočih umetnikov kot snov za skupinsko umetniško delo, ki je ustvarjeno za natančno določen prostor in je na ogled le enkrat. Takšna metoda pomeni, da individualna umetniška dela postanejo del umetniškega procesa, kompozicije v prostoru in času. Skupina tako med ustvarjanjem raziskuje vprašanja individualnega in skupnega.

Hildegard Projekt je eden redkih projektov, v katerih si posamezni umetniki prizadevajo, da bi kolektivno ustvarili enotno delo. Ker se skupina sodelujočih umetnikov in lokacije spreminjajo, je vsaka razstava Hidegard Projekta drugačna. Individualna umetniška dela se v demokratičnem procesu skupnega raziskovanja, skupne izkušnje in skupnega avtorstva razčleni, dekodira in sestavi na novo. Del, ki nastane, je instalacija Hildegard Projekta. Vsaka zase je pristna, neponovljiva in edinstvena. Hildegard Projekt se predstavlja kot izjemen dogodek, kot drzen in izviren podvig. Hildegard Projekt je bil ustanovljen leta 2008 v Berlinu. V njem so sodelovali različni mednarodni umetniki. Doslej so izvedli 15 dogodkov in razstav.


Haute Sculpture
Hildegard Projekt bo v Galeriji Vžigalica organiziral in izvedel nov dogodek z naslovom Haute Sculpture. Pri načrtovanju skupinskega produkta bo združilo moči sedem umetnikov Društva likovnih umetnikov Ljubljane (Boris Beja, Svetlana Jakimovska - Rodić, Aleksandra Saška Gruden, Matej Stupica, Barbara Jurkovšek, Klemen Zupanc, Adrijan Praznik) in štirje umetniki Hildegard Projekta (Minna Kangasmaa, Tuomo Kangasmaa, Annette Kuhl, Hildegard Skowasch). Štiri dni (od 10. do 14. marca) se bodo skupaj s svojimi deli srečevali v galeriji in na mestu izdelovali skupno instalacijo. Vstopili bodo v interaktiven proces, v katerem se bodo ukvarjali z različnimi vidiki posameznih umetniških del ter z vsemi svojimi različnimi idejami, materiali in dimenzijami. Eksperimentalno raziskovanje vseh udeležencev na poti h končnemu rezultatu bo na koncu predstavljeno kot skulptura oz. instalacija. Vsem udeležencem je dovoljeno posegati v proces ustvarjanja in sprejemati umetniške odločitve. Kolektivno delo na začetku nima začrtanega rezultata. Za udeležence, ki prihajajo iz različnih kulturnih okolij, je to vznemirljivo doživetje. Temu procesu sledi razstava, kjer je umetniški produkt na ogled javnosti.


Sodelujoči umetniki

Adrijan Praznik (1988, Ljubljana, Slovenija) je absolvent slikarstva na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Aktivno razstavlja doma in v tujini. Za svoje uspehe na študijskem področju je prejel štipendijo za nadarjene Mestne občine Ljubljana in nagrado Akademije za likovno umetnost in oblikovanje za posebne dosežke na področju slikarstva. Njegova dela so bila objavljena v časniku Tribuna, reviji Stripburger, reviji Fotografija ter v glasilu za arhitekturo, umetnost in bivanjsko kulturo Praznine. Oktobra 2013 je bil na umetniški rezidenci v Rigi, Latviji. Živi in dela v Ljubljani.

Barbara Jurkovšek (1981, Ljubljana, Slovenija) je leta 2006 diplomirala iz slikarstva in likovne teorije na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. V letniku 2007/08 se je izpopolnjevala na Akademiji lepih umetnosti v italijanskem mestu Lecce. Leta 2009 je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani magistrirala iz slikarstva pri prof. Metki Krašovec. Do sedaj je imela več  samostojnih in skupinskih razstav doma in v tujini. Leta 2012 je gostovala v umetniški rezidenci Ministrstva za kulturo v Londonu, leta 2013 v Cite Internationale des Arts v Parizu. Za svoje delo je prejela več nagrad in priznanj. Leta 2012 je prejela priznanje Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov ZDSLU. Deluje na področju slikarstva, kiparstva, grafike, kaligrafije in ilustracije.

Minna Kangasmaa (1967, Oulu, Finska) je diplomirala iz likovne umetnosti na Univerzi za uporabne znanosti v finskem Lahtiju. Njene skulpture in instalacije so bile na ogled na številnih samostojnih in skupinskih razstavah v galerijah in muzejih na Finskem in drugod po Evropi. Njena dela so vključena tako v zasebne kot javne zbirke, med drugim v finsko državno umetniško zbirko in zbirko Muzeja umetnosti mesta Oulu. Izvedla je nekaj večjih javnih umetniških del, kot je bilo leta 2014 delo po naročilu poklicne srednje šole Oulu, enota Haukipudas. Prejela je več štipendij, med drugim  leta 2008 petmesečno štipendijo Finske kulturne fundacije za delo v rezidenci Künstlerhaus Schloss Wiepersdorf v Nemčiji. Leta 2012 ji je Finski nacionalni svet za vizualne umetnosti podelil triletno umetniško štipendijo za njeno profesionalno ustvarjanje.

Boris Beja (1986, Trbovlje, Slovenija) je kipar, kritik in kurator. Diplomiral je na NTF, smer grafična tehnika, in na ALUO, smer kiparstvo. Kot v svojih kritiških izjavah v pisanju je Beja neposreden tudi v umetniških delih. V svojih delih združuje različne likovne prakse v estetiziran in sočasno direkten nagovor, v družbeno kritiko, ki razgalja simptome sodobne družbe. Samostojno in skupinsko razstavlja doma in v tujini.

Annette Kuhl (1960 Rheine, Nemčija) je študirala na Akademiji za likovno umetnost v nemškem Münstru pri Reinerju Ruthenbecku (magisterij) in Katharini Fritsch. Živi v Berlinu. Za svoje delo je prejela več štipendij in nagrad, med drugim rezidenčno štipendijo ustanove Förderverein Aktuelle Kunst iz Münstra, evropsko potovalno štipendijo Akademije za likovno umetnost v Münstru in nagrado Prijateljev Akademije za likovno umetnost v Münstru.

Svetlana Jakimovska - Rodić (1965, Kumanovo, Makedonija) je leta 1990 diplomirala na FLU v Skopju pri profesorju Dimitriju Malidanovu. Istega leta je vpisala podiplomski študij grafike na ALUO v Ljubljani pri profesorju Lojzetu Logarju. Je članica ZDSLU in ima status samostojne ustvarjalke na področju kulture. Večkrat se je udeležila rezidenčnih programov, med drugim je bila tudi na umetniški rezidenci v Berlinu. Dobila je tudi nekaj nagrad. Poučuje na osnovni šoli. Živi v Ljubljani.

Aleksandra Saška Gruden (1970, Maribor, Slovenija) je leta 2004 diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, smer kiparstvo. Od leta 2006 ima status samostojne ustvarjalke na področju kulture. Predstavlja se na samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini ter sodeluje na kiparskih simpozijih. Ustvarja predvsem prostorske instalacije, video dela in performanse. Za svoje delo je prejela nagrado revije EMZIN in nagrado Društva oblikovalcev Slovenije. Poučuje in vodi različne delavnice za mladino in odrasle ter razstavne programe v Kulturnem Inkubatorju v Mariboru. Bila je vodja različnih simpozijev in programska vodja Mednarodnega festivala računalniških umetnosti.

Hildegard Skowasch (1958, Essen, Nemčija) je med letoma 1978 in 1987 v Münstru študirala na Akademiji za vizualno umetnost ter romanske jezike in literaturo. Študijsko leto 1982/83 je preživela na École Nationale Supérieure Des Arts Plastiques v Tourcoingu v Franciji. Leta 1987 je opravila zaključni izpit. Prejela je več štipendij (leta 1995/96 štipendijo ustanove Kulturstiftung Sparkasse Unna za kiparstvo in instalacije, leta 2001 štipendijo ustanove Künstlerhaus Schloss Wiepersdorf) in sodelovala v številnih programih za rezidenčne umetnike (leta 1999 v Centru za metamedije v Plasyju na Češkem, leta 2002 v Virginijskem centru za kreativne umetnosti v San Angelu v ZDA, leta 2014 v Galeriji za baltsko umetnost v Ustki na Poljskem). Pripravila je več samostojnih razstav. Od leta 1998 živi in dela v Berlinu.

Klemen Zupanc (1989, Celje, Slovenija) je absolvent Akademije za umetnost in oblikovanje v Ljubljani, smer slikarstvo. Je prejemnik Prešernove nagrade za študente. Skupinsko je razstavljal v MGLC Ljubljana, z delom Zaboji - Boxes na razstavi Odtisi in vtisi in pri projektu GESLO: GRAFIKA, v Galeriji Alkatraz na razstavi VSTOP, v Galeriji Miklova Hiša na razstavi (Pre)živeti s kreativnimi praksami. Samostojno je razstavljal v Galeriji Hermana Pečariča, Galeriji Media Nox in Galeriji P74.

Matej Stupica (1987, Ljubljana, Slovenija) živi in dela v Ljubljani. V njegovih intermedijskih projektih se prepletajo mediji slikarstva, inštalacije, videa in zvoka. V svojih slikah, objektih, inštalacijah, ilustracijah in performansih večkrat prevprašuje meje medijev, z njimi se večkrat odziva na prostor in njegove kontekste. Izobraževal se je na ljubljanski akademiji, kjer končuje diplomski študij, izpopolnjeval pa se je tudi na študijski izmenjavi na akademiji VŠUP v Pragi. Za svoje delo je prejel več nagrad (priznanje Hinka Smrekarja za ilustracijo, nagrado ALUO za posebne dosežke in študentsko Prešernovo nagrado). Na več področjih sodeluje v projektih doma in v tujini.

Tuomo Kangasmaa (1965, Kemi, Finska) je med letoma 1986 in 1987 študiral na Northern Karelia College v mestu Joensuu na Finskem, pozneje pa na plesni akademiji SNDO v Amsterdamu, kjer je leta 1992 diplomiral. Podiplomski študij video umetnosti je nadaljeval na Univerzi za uporabne znanosti TAMK v Tampereju na Finskem. Leta 2012 je zaključil tudi študij na Inštitutu za oblikovanje in likovno umetnost Univerze za uporabne znanosti v Lahtiju. Je član združenja umetnikov MUU in Distribucijskega centra za finsko medijsko umetnost AV-arkki. Živi in dela v Ouluju na Finskem.

Kolofon

Produkcija: Društvo likovnih umetnikov Ljubljana, Hildegard Projekt
Umetniki: Boris Beja, Svetlana Jakimovska - Rodić, Aleksandra Saška Gruden, Matej Stupica, Barbara Jurkovšek, Klemen Zupanc, Adrijan Praznik, Minna Kangasmaa, Tuomo Kangasmaa, Annette Kuhl, Hildegard Skowasch
Razstavo je omogočila: Mestna občina Ljubljana

Galerija Vžigalica

Trg francoske revolucije 7
1000 Ljubljana

T 01 24 12 590
T 01 24 12 500
E galerija.vzigalica@mgml.si

torek–nedelja: 10:00–18:00
ponedeljek: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 10:00–14:00

Vstop prost.

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se