Ljubljana
MGML
Nagrada skupine OHO 2012
© Matevž Paternoster/MGML

Galerija Vžigalica

Trg francoske revolucije 7
1000 Ljubljana

T 01 24 12 590
T 01 24 12 500
E galerija.vzigalica@mgml.si

torek–nedelja: 10:00–18:00
ponedeljek: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 10:00–14:00

Vstop prost.

Nagrada skupine OHO 2012

25. 4. 2012–13. 5. 2012

Nagrado skupine OHO, ki je namenjena mladim vizualnim ustvarjalcem do 35. leta, je ustanovil Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. v letu 2005 v sodelovanju s partnerji The Foundation for a Civil Society, New York in Trust for Mutual Understanding, New York. Nagrada je namenjena produkciji, ki je izvedena v medijih slikarstva, kiparstva, grafike, risbe, instalacije, fotografije, videa, novih medijev in perfomansa.

Strokovna žirija Nagrade skupine OHO 2012 v sestavi Katerina Mirović (kustosinja, Ljubljana), Jože Barši (ALUO, Ljubljana), Dalibor Martinis (umetnik, Zagreb), Miran Mohar (umetnik, Ljubljana) je na svojem prvem srečanju med poslanimi predlogi izbrala letošnje štiri nominirance: Vesno Bukovec, Tomaža Furlana, Aljo Piry, Tino Smrekar. Nominiranci so pripravili novo delo oz. predstavili delo, ki še ni bilo razstavljeno.


Vesna Bukovec (1977) je diplomirala in magistrirala iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Deluje kot samostojna avtorica in v okviru umetniške skupine KOLEKTIVA (z Metko Zupanič in Lado Cerar). V zadnjih letih se je predstavila na več samostojnih in skupinskih razstavah v Ljubljani, Mariboru, Slovenj Gradcu, Novem Mestu, Ribnici, Zagrebu, Beogradu, Atenah, Berlinu, Pekingu, Gradcu, Dunaju, New Yorku, Veroni, Benetkah ... Ustvarja v različnih medijih (risba, video, fotografija, instalacija), z različnimi postopki (raziskava, apropriacija, participacija idr.), pri čemer kot umetniško strategijo pogosto uporabi ironijo.

Alja Piry (1982) je leta 2007 diplomirala iz umetnostne zgodovine na Filozofski fakulteti v Ljubljani ter leta 2010 kot magistra umetnosti zaključila šolanje na Univerzi za uporabno umetnost na Dunaju. Od novembra 2010 je samozaposlena v kulturi. Alja Piry se pri svojem umetniškem delu ukvarja z idejo o umetnini kot generatorici medosebnih impulzov. Njena praksa temelji na uporabi različnih medijev, predvsem risbe/teksta, zvočne inštalacije, slike, videa in knjige.

Tina Smrekar (1978) je vizualna umetnica, magistrirala je iz fotografije na Academy of fine Arts Leipzig, Nemčija, diplomirala na Akademiji za likovne umetnosti v Ljubljani, smer indutrijsko oblikovanje. Eno leto se je izpopolnjevala na University of Art and Design Helsinki, Finska. Svoja dela predstavlja v različnih medijih, fotografiji, videu, instalaciji, raziskovalnih projektih kot tudi performansu. Razstavljala je v različnih prostorih Evrope, med njimi Nemčija, Avstrija in Litva. Prejela je različne štipendije in nagrade, med drugim Museumquartier Wien, DAAD (Deutscher Akademischer Austauschdienst), KulturKontakt Austria, Ministrstva za kulturo Republike Slovenije, Bauhaus Dessau ter Vermont Studio Center. Živi in dela v Ljubljani.

Tomaž Furlan (1978) je intermedijski umetnik najmlaše generacije. Diplomiral je na Oddelku za kiparstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. V zadnjih letih se je predstavil na samostojnih in več skupinskih razstavah, na 11. mednarodnem festivalu računalniške umetnosti v Mariboru, Celju, Padovi, nazadnje v Galeriji P74, Galeriji Kresija in Mestni galeriji v Ljubljani. Sodeloval je na več umetniških simpozijih v Škofji Loki, Gorici, Vrsarju. V letu 2012 se bo predstavil tudi na Manifesti9, ki bo v Genku, Belgija. Tomaž Furlan živi in ustvarja v Škofji Loki in Ljubljani.


Na razpis za nagrade je prišlo 26 prijav. Nagrado skupine OHO že sedmo leto zapored razpisuje Zavod P.A.R.A.S.I.T.E., Ljubljana, v sodelovanju s Foundation for Civil Society, New York in Trust for Mutual Understanding, New York. Cilj nagrade je podpirati mlade ustvarjalce, jim olajšati nadaljnjo kreativno ustvarjanje in inovativnost ter jih z družbene margine pomakniti v sredino družbenega zanimanja. Cilj nagrade je tudi dodatno aktivirati in stimulirati slovensko likovno sceno, pomagati mladim umetnikom pri afirmaciji in profesionalnem delu ter jim omogočiti izmenjavo izkušenj v mednarodnem okolju.

Kolofon

Produkcija: Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E.
Projekt sta podprla: Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za kulturo
Sponzor: KD Group

Galerija Vžigalica

Trg francoske revolucije 7
1000 Ljubljana

T 01 24 12 590
T 01 24 12 500
E galerija.vzigalica@mgml.si

torek–nedelja: 10:00–18:00
ponedeljek: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 10:00–14:00

Vstop prost.

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se