Ljubljana
MGML

Vodstvo po razstavi "Primeri smeha v umetnosti" s Silvestrom Plotajsem Sicoem

Vljudno vabljeni na vodstvo po razstavi, po kateri bosta popeljala akademski slikar Silvester Plotajs Sicoe in kustos Sarival Sosič. Podobe Silvestra Plotajsa Sicoea odlikuje izrazita individualna nota, ki se kaže v jasnem razgaljanju intimnih doživetij in obsesij. 

Četrtek
23
Apr 2015
Čas: 17:00
Lokacija: Mestna galerija Ljubljana
Odrasli, Seniorji, Študenti
Silvester Plotajs Sicoe, Shugar Free and Wild, 2015, olje na platnu
Silvester Plotajs Sicoe, Shugar Free and Wild, 2015, olje na platnu

Pogled na Sicoeva dela je kot potovanje v svet žarčenja barvnega energetskega naboja, kjer prevladuje paleta živih in čistih odtenkov. Namerno ustvarja anti-perspektivo, vizualni občutek, da je neka podoba lahko blizu in hkrati daleč, izničuje sleherne ideje prave perspektive, poti v prostor ali globinske poudarke. V ta prostor umešča figure, ki se zdijo, kot da lebdijo, delujejo kot nalepljene ali viseče v prvem planu slike, včasih brezizrazne, drugič prav zaradi svoje navidezne nebogljenosti izpovedno močne. Prostor je za figure celo premajhen, zato so predimenzionirane, stisnjene in ujete v relativnosti časa in prostora ter prav zaradi tega likovno učinkovite. Sicoejevo živobarvno slikarsko zgodbo stalno spremljajo zanj značilni slikarski elementi srca, šamanov, kaktusov, vzorčastih tekstur, ki so z leti postali umetnikov zaščitni znak. Opazna je prisotnost etnoloških motivov iz eksotičnih, zunaj evropskih kultur ter poudarjenega infantilizma.

Čet
5
Sep 2019
Voden ogled
Mestna galerija Ljubljana • Odrasli, Seniorji, Študenti
Pet
6
Sep 2019
Pogovor, Voden ogled
Muzej moderne in sodobne umetnosti Reka (MMSU Rijeka), Krešimirova ulica 26c, 51000 Rijeka, Hrvaška • Odrasli, Seniorji, Študenti
Čet
19
Sep 2019
Otvoritev
Mestna galerija Ljubljana • Odrasli, Seniorji, Študenti