Ljubljana
MGML

Predavanje: "Izgubljeni v vesolju"

Vljudno vabljeni, da se nam pridružite na šredavanju umetnika Marka Košnika z naslovom "Izgubljeni v vesolju".

Četrtek
8
Maj 2014
Čas: 17:00
Lokacija: Mestna galerija Ljubljana
Odrasli, Seniorji, Študenti
None
© Matevž Paternoster/MGML

V SFR Jugoslaviji se je popularno navdušenje nad raziskavami vesolja razcvetelo v korak s pripravami na polet Apolla 11. Pristanek lunarnega modula in prvi človekov sprehod na luni so v živo spremljali takratni republiški televizijski studii, z vključevanjem v neposredne prenose iz kontrolnega centra Cape Canaveral, preko Evrovizije. Televizijski prenos z lune je bil prvi ultimativni “reality show”, ki je predpubertetnim očividcem rojenim v letu 1961 globoko zapečatil verjetje v vsemogočnost tehnologije in znanosti. Armstrong in tovariši astronavti z ženami so kmalu obiskali tudi predsednika Tita.

Tako je generacija, ki je v prvem razredu osnovne šole lahko začela kupovati Coca Colo, vzporedno z revijo Vseved in Koloys vrečicami, uspela tudi s pomočjo televizijskih nadaljevank “Izgubljeni v vesolju” in kasneje “NLP”  hudo pomešati tehnološko realnost s fikcijo.
 
Z druge strani je zazijala izkustvena luknja v slovanski kozmos, zastavljen v času zgodnje romantike kot panteistični upor proti vladajočim zahodnim centrom. Avtor bo poskusil vzporediti dve različno osnovani pojmovanji vesolja, in se tudi z razlago instalacije ENTON izreči za pot, ki nas najhitreje vodi v prihodnost kot astronavte, živeče in delujoče na vesoljski ladji Zemlja.

Čet
5
Sep 2019
Voden ogled
Mestna galerija Ljubljana • Odrasli, Seniorji, Študenti
Pet
6
Sep 2019
Pogovor, Voden ogled
Muzej moderne in sodobne umetnosti Reka (MMSU Rijeka), Krešimirova ulica 26c, 51000 Rijeka, Hrvaška • Odrasli, Seniorji, Študenti
Čet
19
Sep 2019
Otvoritev
Mestna galerija Ljubljana • Odrasli, Seniorji, Študenti