Ljubljana
MGML

Predavanje: "Izgubljeni v vesolju"

Vljudno vabljeni, da se nam pridružite na šredavanju umetnika Marka Košnika z naslovom "Izgubljeni v vesolju".

Četrtek
8
Maj 2014
Čas: 17:00
Lokacija: Mestna galerija Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji
Predavanje: "Izgubljeni v vesolju"
© Matevž Paternoster/MGML

V SFR Jugoslaviji se je popularno navdušenje nad raziskavami vesolja razcvetelo v korak s pripravami na polet Apolla 11. Pristanek lunarnega modula in prvi človekov sprehod na luni so v živo spremljali takratni republiški televizijski studii, z vključevanjem v neposredne prenose iz kontrolnega centra Cape Canaveral, preko Evrovizije. Televizijski prenos z lune je bil prvi ultimativni “reality show”, ki je predpubertetnim očividcem rojenim v letu 1961 globoko zapečatil verjetje v vsemogočnost tehnologije in znanosti. Armstrong in tovariši astronavti z ženami so kmalu obiskali tudi predsednika Tita.

Tako je generacija, ki je v prvem razredu osnovne šole lahko začela kupovati Coca Colo, vzporedno z revijo Vseved in Koloys vrečicami, uspela tudi s pomočjo televizijskih nadaljevank “Izgubljeni v vesolju” in kasneje “NLP”  hudo pomešati tehnološko realnost s fikcijo.
 
Z druge strani je zazijala izkustvena luknja v slovanski kozmos, zastavljen v času zgodnje romantike kot panteistični upor proti vladajočim zahodnim centrom. Avtor bo poskusil vzporediti dve različno osnovani pojmovanji vesolja, in se tudi z razlago instalacije ENTON izreči za pot, ki nas najhitreje vodi v prihodnost kot astronavte, živeče in delujoče na vesoljski ladji Zemlja.

Čet
23
Maj 2024
Otvoritev
Mestna galerija Ljubljana • Odrasli, družine, otroci, študenti, seniorji, šolske in predšolske skupine, obiskovalci s posebnimi potrebami
Sre
26
Jun 2024
Delavnica
Mestna galerija Ljubljana • Otroci

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se