Ljubljana
MGML

Odprtje razstave "Kamen"

Razstava akademskega kiparja Jiřija Bezlaja je do sedaj najbolj obsežna predstavitev umetnika, ki ustvarja izključno v kamnu. Pregledna razstava izpostavlja osem najbolj pomembnih in ustvarjalno najmočnejših kiparskih ciklov, nastalih v več kot pet desetletij trajajočem delovanju.

Četrtek
28
Nov 2019
Čas: 19:00
Lokacija: Mestna galerija Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji
Jiři Bezlaj , Iz cikla Šli so pred nami, 1998, triadni apnenec
Jiři Bezlaj , Iz cikla Šli so pred nami, 1998, triadni apnenec © Boris Gaberščik

V njih se je ustvarjalec poglobil v material, kot je marmor ali različne vrste kamenin, v njih pri klesanju poiskal njihove naravne danosti ter jih oblikoval v raznolike forme z združevanjem abstraktnih oblik s figuraliko, povezano s človekom ali izbranimi živalmi ter rastlinami. Bezlaj vključuje v svoja kiparska razmišljanja povezave in navezave na forme, ki so jih ustvarjale kulture starih civilizacij, mitologija ter življenje kot tako ali pa narava sama s svojimi neskončnimi možnostmi. Vključuje tudi veliko mero domišljije ter kombiniranja neobičajnih motivov z običajnimi, kar povečuje element presenečenja in omogoča preskoke razmišljanja izven kiparstva tja proti nevsakdanjosti in veselju do življenja. In kamnite skulpture Jiřija Bezlaja so dejansko napolnjene z energijo, ki jo prinaša najprej kamen kot odporen in najbolj starodaven ustvarjalni element ter kiparsko obdelane forme, ki izžarevajo močno povezavo z življenjem in njegovimi najrazličnejšimi posebnostmi.

Čet
23
Maj 2024
Otvoritev
Mestna galerija Ljubljana • Odrasli, družine, otroci, študenti, seniorji, šolske in predšolske skupine, obiskovalci s posebnimi potrebami
Sre
26
Jun 2024
Delavnica
Mestna galerija Ljubljana • Otroci

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se