Ljubljana
MGML

Performans "Boginja si ogleduje Plečnikove templje v Ljubljani"

Performans Elisabeth von Samsonow se naslanja na značilnost Plečnikove arhitekture: uporabo struktur v obliki manjše različice znotraj večje. Te močne arhitekturne detajle dekodira kot simbolno informacijo v zvezi s Plečnikovim prepričanjem o vrnitvi matriarhata, ki ga je kot arhitekt želel uveljaviti.

Petek
18
Jun 2021
Čas: 17:45
Lokacija: Plečnikove tržnice Adamič-Lundrovo nabrežje 6 1000 Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji, obiskovalci s posebnimi potrebami
Elizabeth von Samsonow, Vaja
Elizabeth von Samsonow, Vaja © Maresa Jung

Arhitektura naj bi bila po njegovem mnenju orodje matriarhalne etike, saj naj bi bilo glavno vodilo, kot je razumel svojo dolžnost arhitekta, zagotavljanje prostora za združevanje, ustvarjanje družbenih vezi in predstavljanje osnovnih ontoloških okvirov obstoja državljanom . Elisabeth von Samsonow se po mestu sprehodi v kostumu po Plečnikovem navdihu in obišče nekaj avtorjevih  revolucionarnih arhitekturnih spomenikov, ki skrajno očitno pričajo o matriarhatu, saj na primer vhod na tržnico pomenljivo opozarja na reproduktivno moč  žensk. Na svojem vozu prevaža orodje, pojme in predstavitve močno humorno prikazane vrnitve boginje.

Performans Elisabeth von Samsonow, ki bo potekal v okviru projekta Ko gesta postane dogodek, se bo predvidoma začel med 17:45 in 18:00 in bo trajal 1,5 ure. Pričetek performansa je na Plečnikovih tržnicah in se nadaljuje na naslednjih lokacijah: Tromostovje, NUK in Križanke.

Čet
23
Maj 2024
Otvoritev
Mestna galerija Ljubljana • Odrasli, družine, otroci, študenti, seniorji, šolske in predšolske skupine, obiskovalci s posebnimi potrebami
Sre
26
Jun 2024
Delavnica
Mestna galerija Ljubljana • Otroci

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se