Ljubljana
MGML

Programi za šole

Sodobna umetnost je vsepovsod okrog nas, ne le v galerijah, ampak tudi na ulicah in trgih - a pogosto jo vendarle premalo poznamo. Kako razumeti sodobno umetnost, kaj nam sporoča? Obisk Mestne galerije je odlična priložnost za spoznavanje sodobnih umetnikov. Učencem osnovnih in srednjih šol predstavimo proces umetniškega ustvarjanja, na delavnicah se pogovarjamo o sodobni umetnosti, spoznamo poklic sodobnega umetnika in snujemo lastne umetniške koncepte. Vabljeni!

None

Poklic: Sodobni umetnik

Vodeni ogled aktualne razstave z ustvarjalno delavnico

Sodobna umetnost se v marsikaterem pogledu razlikuje od umetnosti starejših obdobij. Umetniki dandanes pri ustvarjanju ne uporabljajo le slikarskih barv, temveč raznovrstne materiale, njihova dela niso več realistična in estetska, pogosto so tudi kritična do družbe. Ob razstavljenih delih bomo spoznali proces umetniškega ustvarjanja in delovanja galerije ter se skozi igro vlog tudi sami preizkusili v poklicu kuratorja in sodobnega umetnika.

Gledati - Videti - Risati

Vodeni ogled aktualne razstave z ustvarjalno delavnico

Hitra skica po živem modelu ali krokí (fr. croquis) je študijska tehnika, ki so jo pogosto uporabljali umetniki starejših obdobij. A četudi sodobni umetniki redkeje ustvarjajo v klasičnih medijih, kot sta slikarstvo ali kiparstvo, je kroki še danes sestavni del študija na likovnih akademijah. Udeleženci delavnice se bodo naučili izdelovanja krokijev v najrazličnejših tehnikah, od risanja do modeliranja, preizkusili pa se bodo tudi v vlogi modelov.

Znamenja časa / Umetniška zbirka Hilger

Interaktivno vodstvo (1. 3. – 29. 5. 2022)

Kdo so zbiratelji (sodobne) umetnosti, kako snujejo svoje umetniške zbirke in katere zgodbe nam te razkrivajo? Odgovore ponuja razstava v Mestni galeriji, ki z razstavljenimi deli 38 umetnic/kov z vsega sveta, vključenimi v zbirko dunajskega zbiratelja in galerista Ernesta Hilgerja, odpira vprašanja o ključnih družbenih, političnih in drugih spremembah aktualnega časa.


Objavljeno: 22. 3. 2022

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se