Ljubljana
MGML

Za uka željne

Pedagoški program Mestne galerije Ljubljana

V Mestni galeriji smo vam za prihajajoče šolsko leto 2022/23 pripravili različne možnosti za spoznavanje umetniških procesov. Na ustvarjalnih delavnicah boste odkrivali najrazličnejše tehnike in umetniške pristope, hkrati pa si boste ogledali aktualne razstave in spoznavali proces umetniškega ustvarjanja.


None
© Foto: Maruša Meglič

Program:

september 2022–junij 2023 (v času razstav)

Poklic: sodobni umetnik

Vodeni ogled občasne razstave z ustvarjalno delavnico

Sodobna umetnost se v marsikaterem pogledu razlikuje od umetnosti starejših obdobij. Umetniki dandanes pri ustvarjanju ne uporabljajo le slikarskih barv, temveč raznovrstne materiale in medije. Njihova dela niso več le realistična in estetska, pogosto so tudi kritična do družbe. Navsezadnje pa je delo umetnika poklic kot vsak drug. Ob razstavljenih delih bomo demistificirali proces umetniškega ustvarjanja, se seznanili z dogajanjem v zakulisju galerije ter se prek igre vlog tudi sami preizkusili v poklicu kuratorja in sodobnega umetnika.



september 2022–junij 2023 (v času razstav)

Gledati – videti – risati

Vodeni ogled občasne razstave z ustvarjalno delavnico

Hitra skica po živem modelu ali krokí (fr. croquis) je študijska tehnika, ki so jo pogosto uporabljali umetniki starejših obdobij. A četudi sodobni umetniki v klasičnih medijih, kot sta slikarstvo ali kiparstvo, redkeje ustvarjajo, je kroki še danes sestavni del študija na likovnih akademijah. Uči nas pozornega in čuječega opazovanja sveta, predvsem pa hitrega upodabljanja bistvenega. Udeleženci delavnice se bodo pod vodstvom akademske slikarke Maruše Meglič naučili izdelovanja krokijev v najrazličnejših tehnikah, od risanja do modeliranja, preizkusili pa se bodo tudi v vlogi modelov.



15. september–20. november 2022 (v času razstave)

Logotip

Vodeni ogled občasne razstave z ustvarjalno delavnico

Na vodenem ogledu razstave se bomo seznanili z oblikovalskim opusom Ranka Novaka. Odkrivali bomo kreativne pristope, ki jih je ta grafični oblikovalec uporabljal pri svojem delu. Ob tem bomo raziskovali različne plati uporabne umetnosti, ki je danes vidna na vsakem koraku. Na kreativni delavnici, ki bo sledila vodstvu, se bomo preizkusili v osnovah grafičnega oblikovanja skozi izdelavo personaliziranega logotipa. Kaj lahko sporočimo z določeno obliko, barvo ali linijo?



8. december 2022–12. februar 2023 (v času razstave)

Čudovito čudni svet

Vodeni ogled občasne razstave z ustvarjalno delavnico

Na vodstvu se bomo sprehodili skozi dela dveh izjemnih slovenskih slikarjev, Marka Jakšeta in Mitje Ficka. Pobliže si bomo ogledali tako umetniška dela, ki sta jih avtorja ustvarila samostojno, kot tudi tista, ki sta jih posebej za razstavo ustvarila skupaj. Na ustvarjalni delavnici, ki bo sledila vodstvu, bomo skozi skupinsko delo in ustvarjalno improvizacijo odklenili domišljijo ter se tudi sami preizkusili v kreiranju čudovito čudnih novih svetov.


Rezervacije in prijave

Rezervacije in prijave na vse pedagoške programe so možne preko telefona 01 24 12 506, od ponedeljka do petka, med 8:00 in 14:00 ali preko elektronskega naslova: prijava@mgml.si.


Objavljeno: 29. 6. 2022

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se