Ljubljana
MGML

Mestna galerija Ljubljana predstavlja program za leto 2024

V Mestni galeriji je do 11. februarja na ogled skupinska razstava So_Obstoj, na kateri se predstavljajo Boris Beja, Maja Smrekar, Urša Vidic in Miha Godec. Osrednja tema, s katero se ukvarjajo v svojih najnovejših projektih, je razmerje etika-civilizacija-okolje ter razmišljanje o ključnih segmentih razmerja med človekom in naravo.

Robert Černelč: Interspace II., 2022, akril na platnu / acrylic on canvas, 140 x 160
Robert Černelč: Interspace II., 2022, akril na platnu / acrylic on canvas, 140 x 160

Konec februarja bo na ogled razstava akademskega slikarja in režiserja Roberta Černelča z naslovom Interspace. Robert Černelč v svojem umetniškem delovanju združuje medij slikarstva, video umetnosti in filmskega ustvarjanja. Svoje delovanje širi tudi na področja video umetnosti, scenografije in scenaristike. Njegova dela zadnjih let tako izhajajo iz dekonstrukcije filma. Ukvarja se z idejo, kako na sliki rekonstruirati specifični filmski trenutek v suspenzu pričakovanja, ki prihaja od zunaj, iz prostora, ki na sliki ni prikazan, je pa implicitno navzoč.

Od maja do konca avgusta si boste lahko ogledali pregledno razstavo Mladena Stropnika, z mednarodnimi gostujočimi umetniki: Scott Lawrence, Alice Conitz, Viktor Bernik. Mladen Stropnik  deluje na različnih področjih znotraj polja umetnosti in prepleta klasične prakse slikarstva, grafike in risbe s področjem videa, performansa in ambientalnih postavitev. V svojem delu črpa teme iz svojega vsakdana, obravnava psihološke vidike številnih, na videz trivialnih dogodkov, presprašuje stereotipno razumevanje marginalnega in meje med umetniškim ustvarjanjem in lastnim življenjem, ter kaj je v umetnosti ne/dovoljeno in ne/pričakovano.

Različnosti je naslov skupinske kiparske razstave, na kateri se bodo od septembra do novembra predstavili: Tea Curk Sorta, Tejka Pezdirc, Natalija R. Crnčec, Marko A. Kovačič, Zoran Srdič Janežič, Borut Korošec, Kristina Rutar in Boštjan Perovšek. Razstava Različnosti bo prikazovala kiparska dela sodobnih slovenskih akademskih kipark in kiparjev, in sicer dela, narejena v različnih materialih ter skozi različne likovne pristope, saj so avtorji med seboj raznoliki tako v avtorskih poetikah kot v uporabi materialov za svoja likovna ustvarjanja. Razstava ima tako lokalni kot nacionalni pomen, saj vse izbrane in uveljavljene umetnice in umetniki s svojimi deli zaznamujejo sodobno slovensko umetnost, predstavljajo jo na različnih domačih in tujih razstavah, hkrati pa se medsebojno razlikujejo v pristopu do obdelave in prezentacije skulptur. Izbrane umetnice in umetniki sodijo v vrh slovenske umetnosti, predvsem kiparstva, ki ga razumejo kot dinamično in aktivno postavitev z možnostmi interpretacije.

Ob koncu leta bo na ogled razstava Tomaža Furlana. Tomaž Furlan je intermedijski umetnik, njegov osrednji medij sta video in performans, deluje pa tudi na področju kiparstva, instalacij, knjige umetnika. V slovenskem in mednarodnem umetniškem prostoru se je uveljavil kot avtor, ki na satiričen način razkriva vedenjske vzorce človeka, ki izhajajo iz posameznikove ujetosti v rutino in vlogo njegovega telesa v sodobni družbi. Pregledna razstava bo zajela ključne avtorjeve projekte, ki nastajajo od 90. let 20. stoletja pa vse do njegove najnovejše produkcije.

Objavljeno: 4. 12. 2023

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se