Ljubljana
MGML

Mestna galerija Ljubljana med utopijo in distopijo

V Mestni galeriji Ljubljana se na razstavi "Utopija /Distopija: arhitektura, mesto, teritorij" predstavljajo avtorji, ki so v preteklih šestih letih sodelovali v rezidenčnem in galerijskem programu KC Tobačna 001. Kot je zapisala kustosinja razstave Alenka Trebušak, nekatere umetnike zanimajo razmerja moči, ki se kažejo v tematiziranju meje med javnim in zasebnim ali v preizpraševanju zakonov, pravil in prepovedi.

Geraldine Py & Roberto Verde, Zadnja fasada Ajdovega mesta, 2013.
Geraldine Py & Roberto Verde, Zadnja fasada Ajdovega mesta, 2013. © Andrej Peunik/MGML

Drugi premlevajo evropsko realnost, torej čas, ki ga zaznamuje odstranjevanje nekdanjih obeležij in kontrole na državnih mejah, pri čemer ne moremo zanemariti dejstva, da meje še vedno obstajajo, sistematični nadzor pa se zgolj prestavlja na zunanje schengenske meje.

Ob tem po besedah kustosinje nastajajo nove delitve, ki niso dosti drugačne od tistih v preteklosti, saj meje še vedno pomenijo na eni strani vključevanje, na drugi pa izključevanje z dovoljenji za potovanje, za bivanje, delo itd. Še vedno gre za meje, ki zavirajo povezovanje in pripomorejo k ohranjanju različnih oblik podrejenosti in odvisnosti. Celoten prispevek objavljen v Delu si lahko preberete tukaj.

Na razstavi, ki bo odprta do 12. novembra, sodelujejo Vahram Aghasyan, Ovidiu Anton, Dušica Dražić, Thibaut Espiau, Anna Friz, Anne Harild, Minna Henriksson, Kud Obrat (Stefan Doepner, Urška Jurman, Polonca Lovšin, Apolonija Šušteršič), Tanja Lažetić, Ivan Moudov, Alban Muja, Géraldine Py Roberto Verde, Maruša Sagadin, Miha Štrukelj, Efrat Vital in Matej Andraž Vogrinčič.

Objavljeno: 3. 10. 2017

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se