Ljubljana
MGML

"Hudomušno čohovsko"

"Če bi moral izbrati najljubšo razstavo preteklega leta, bi pokazal na Zvonka Čoha v Mestni galeriji. Med poplavo umetnikov, ki morajo naposled svoje delo vizualno predstaviti, jih večina ne poskrbi za estetsko privlačno podobo. Čohove slike pa so vizualno prijetne in pregledne, kljub kompleksni likovni zamisli, polni detajlov, ter jasni sporočilnosti."

None
© Matevž Paternoster/MGML

Še več, podobe so humorne in poetične, igrive in pretresljive, ob tem pa prava paša za oči. Tako kot njegove ilustracije, ki so med najbolj prepoznavnimi pri nas in priljubljenimi, tako med otroki kot med odraslimi," je razstavo Zvonka Čoha z naslovom Capriccio – Vse, kar vidim, počečkam, ki je trenutno na ogled v Mestni galeriji Ljubljana, v kritiki za Dnevnikopisal Vid Lenart.

"Kdo ne pozna njegovih ilustracij – obrazov z velikimi izbuljenimi očmi, poudarjenimi nosovi iz knjig Enci benci na kamenci, Povodni mož, Kekec in Bedanec idr.? Na pregledni razstavi prednjačijo slike, vendar je mogoče videti tudi najboljše s področja ilustracije in animacije, ki je Čoha ponesla v nesmrtnost. Prva slovenska celovečerna risanka Socializacija bika (1998) je ob insertih drugih risank na razstavi predstavljena izjemno privlačno v likovnem okvirju iz številnih črno-belih sličic. Čohova ilustracija ni prepoznavna le zaradi karikiranih obrazov, temveč jo odlikuje perfekcija, ki združuje popolno barvno skalo in bogate svetlobne poudarke, ki spominjajo na baročne slikarije."

"Če so najboljše ilustracije pregledne in vizualno bogate, pa so slike, ki so nastajale posebej za to razstavo v zadnjih treh letih, likovno bolj zgoščene in ploskovite. Ohranjajo primat risbe, ki prehaja v barvno ploskovna ozadja ali pa risba izstopa iz ozadja v gledalčev prostor. Njegovo podobo sestavljajo fragmenti oblik in čačk, ki sledijo jasni zamisli njihove podlage. Zamisel slik namreč sledi konceptu počečkanih papirčkov, računov, reklam, ki jih avtor (in vsak med nami) počečka ob telefonskem pogovoru ..."

Vir: Dnevnik, celoten članek je dostopen tukaj.

Objavljeno: 20. 1. 2016

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se