Ljubljana
MGML

"Črni kvadrat – prva abstraktna slika kot navdih za vrsto umetnikov, ki se predstavljajo v Mestni galeriji"

"Umetnost sebe prepoznava kot bistvo in pravi: "Človeku kažem lepoto in kaj je bolj vzvišenega in popolnejšega od lepote? Tisti, ki me gleda, ne vidi greha." Kazimir Malevič (v: Bog ni zapustil prestola. Umetnost. Cerkev. Tovarna).

None
© Matevž Paternoster/MGML

Ob 100-letnici nastanka Črnega kvadrata, ključnega suprematističnega objekta zgodovinske avantgarde z začetka 20. stoletja v Mestni galeriji Ljubljana razstavljajo protagonisti Malevičevega ikonografskega narativa iz nekdanjega skupnega jugoslovanskega prostora.

Črni kvadrat na beli podlagi, ki so ga leta 1915 prvič razstavili na Zadnji futuristični razstavi 0,10, velja za najradikalnejše slikarsko delo 20. stoletja. Platno je prva absolutna slika, ničelna slika, prazna slika, ki je zaradi svoje mitske pozicije predmet preučevanja umetnostnih zgodovinarjev in teoretikov različnih strok. Kustosinja razstave Mateja Podlesnik jo je označila za prvo abstraktno sliko, ki jo poleg Duchampovega ready-madea postavljamo na pročelje umetnosti 20. stoletja, saj je odločilno zaznamovala ne le geometrijsko abstrakcijo klasičnega modernizma, temveč tudi konstruktivistična, minimalistična, neo-geo in postmoderna gibanja. (Vir: RTV Slovenija). Več v prispevku: Malevičev odmev med Beogradom in Ljubljano.

Objavljeno: 3. 7. 2015

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se