Ljubljana
MGML

"Cold Front from the Balkans" v Istanbulu

Razstava "Cold Front from the Balkans" je po več kot desetih letih ponoven poskus pregleda umetnosti regije, ki jo enačimo oziroma označujemo z Balkanom. Kustosa razstave, ki se 9. novembra odpira v Pera Muzeju v Istanbulu sta Alenka Gregorič, kustosinja in umetniška vodja Mestne galerije Ljubljana in KC Tobačna 001 in Ali Akay, kustos in akademik.

None

Razstava "Cold Front from the Balkans" je po več kot desetih letih ponoven poskus pregleda umetnosti regije, ki jo enačimo oziroma označujemo z Balkanom. Naslov razstave izhaja iz reka, s katerim so v Istanbulu nekoč napovedali prihod zime, saj je mrzel veter iz balkanskega gorovja prvi znanilec menjave letnega časa. Kasneje je zaradi turbulentnih političnih in družbenih dogajanj na balkanskem polotoku, ki so vodila v velike zgodovinske in politične premike ter celo vojne, rek postal frazem, s katerim se napoveduje prihod (družbenih) sprememb. In navkljub temu, da naslov definira zemljepisni prostor fokusa razstave, metaforični rek izhajajoč iz vremenskega pojava odpira možnost polemike o tem, katere države pripadajo “kulturnem” prostoru Balkana. Tako je razstava delni prerez umetniške produkcije iz le desetih držav  Balkana - Albanije, Bosne in Hercegovine, Bulgarije, Črne Gore, Hrvaške, Kosova, Makedonije, Romunije, Slovenije in Srbije.

V sklopu razstave, ki se bo v sredo, 9. novembra odprla v Pera muzeju - Pera Museum v Istanbulu, se bodo predstavili umetniki: Maja Bajević, Dimitrije Bašičević – Mangelos, Luchezar Boyadjiev, Yane Calovski & Hristina Ivanoska, Mircea Cantor, Jasmina Cibic, Nemanja Cvijanović, Lana Čmajčanin, Braco Dimitrijević, Goran Djordjević, Vadim Fiškin, Tomislav Gotovac, Ion Grigorescu, Ibro Hasanović, Irwin, Laibach, Vlado Martek, Mladen Miljanović, Ivan Moudov, OHO, Adrian Paci, Dan Perjovschi, Lia Perjovschi, Mark Požlep, Kiril Prashkov, Anri Sala, Erzen Shkololli, Sašo Stanojković, Mladen Stilinović, Raša Todosijević, Slaven Tolj, Jelena Tomašević, Milica Tomić, Ulay, Sisley Xhafa in Katarina Zdjelar.

Kustosa razstave, ki je nastala v partnerstvu Pera muzeja in Mestne galerije Ljubljana sta Alenka Gregorič, kustosinja in umetniška vodja Mestne galerije Ljubljana in KC Tobačna 001 in Ali Akay, kustos in akademik.

Objavljeno: 21. 9. 2016

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se