Ljubljana
MGML

V Mestni galeriji Ljubljana gostimo najobsežnejšo razstavo umetnika Ivana Kožarića pri nas

"Veseli smo, da imamo v Mestni galeriji Ljubljana priložnost gostiti tako obsežno razstavo enega največjih hrvaških umetnikov. Gre pravzaprav za opus njegovih del, ki v takšnem obsegu v Sloveniji še ni bil predstavljen. S tem pa Mestna galerija Ljubljana dokazuje, da postaja čedalje pomembnejša institucija v mednarodnem polju sodobne umetnosti, ki je sposobna gostiti največja imena iz evropskega umetniškega prostora," je poudaril Blaž Peršin, direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljana.

Prizemljeno sunce, Zagreb
Prizemljeno sunce, Zagreb © Antun Maračić

V četrtek, 23. februarja, smo v Mestni galeriji Ljubljana odprli pregledno razstavo Ivana Kožarića  -  enega najpomembnejših umetnikov na hrvaškem, vsekakor pa največjega še živečega hrvaškega umetnika in avtorja številnih javnih spomenikov. Razstava, ki smo jo pripravili v sodelovanju z zagrebškim Muzejem sodobne umetnosti, obsega kar 200 del Ivana Kožarića, med katerimi so tudi kipi, instalacije, risbe, slike in tkanine. 


Izjava umetnika Ivana Kožarića: "Javnosti vedno predstavljam resnico. Sem gol in ne skrivam ničesar. Predajam vse svoje intimne izkušnje," se je v načinu njegovega delovanja izkazala za popolnoma resnično. Iz ateljeja, kjer je ustvarjal pred spremembo lastništva, ni odnesel praktično ničesar. Umetniška dela, osebni predmeti, vključno z računi, oblekami in pismi, vse to je bilo nekoč del njegovega umetniškega kaosa. Kožarićev umetniški atelje, ki je danes del stalne zbirke Muzeja za sodobno umetnost v Zagrebu, na ogled predstavlja večino od teh predmetov, nekaj pa jih ostaja skritih v škatlah in predalih muzeja.

Objavljeno: 24. 2. 2016

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se