Ljubljana
MGML

V Ljubljani se odpira retrospektivna razstava enega največjih sodobnih umetnikov

Gotovac zagotovo velja za enega najpomembnejših sodobnih umetnikov. Njegova dela so med drugim del zbirke Arteast 2000+ Moderne galerije Ljubljana in zbirke Muzeja moderne umetnosti MoMA v New Yorku.

Ne slišim, ne vidim, ne govorim (Tri opice), 3 fotografije, zbirka: Sarah Gotovac
Ne slišim, ne vidim, ne govorim (Tri opice), 3 fotografije, zbirka: Sarah Gotovac © Boris Cvjetanović

"V filmu je vse enakovredno. V filmu ima vse isto težo. Svoje življenje sem odkrival v filmih in v kinodvoranah, potem pa sem resničnost preprosto poistovetil s filmom. Meni je bila resničnost umetnost," je nekoč izjavil Tomislav Gotovac, ki je svoje življenje gledal skozi film.

"Čeprav Tomislava Gotovca v antologijah subkulturnega življenja pogosto izpostavljajo kot najzanimivejšega zagrebškega marginalca, je v prvi vrsti umetnik s precizno oblikovanim stališčem do tega, kar počne, ki se ves čas zaveda svoje nuje po delovanju. Več kot trideset let se ukvarja pretežno s performansom, pri katerem je potreba po fizični navzočnosti umetnika kot katalizatorja osnova vsebinskega bogastva dela. Čeprav je diplomirani filmski režiser, pa zgolj kamera ni njegovo osnovno orodje pri režiranju življenja, razumljenega kot sovpadanje vrste spektaklov. Montiranje doživetih naključnosti po lastnem izboru, nenehno iskanje morebitnega obstoja logične transcendence in zakonitosti, ki bi predhodile dogodkom, je imelo za posledico konkretne in zelo zgodnje "strukturalistične filme", ki ga postavljajo na panteon eksperimentalnega filma, ob bok svetovno znanim avtorjem," je v intervjuju, ki bo izšel v razstavnem katalogu zapisal Goran Blagus.

Objavljeno: 5. 4. 2018

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se