Ljubljana
MGML

"Večno nas nekdo režira"

"V četrtek so v Mestni galeriji Ljubljana odprli razstavo "Ne sprašujte, kam gremo" hrvaškega umetnika Tomislava Gotovca. Dela tega pionirja na področju eksperimentalnega filma in performansa, ki je uvrščen tudi v zbirko newyorške MoMe, bodo na ogled do 10. junija."

Ležanje gol na asfaltu, poljubljanje asfalta (Zagreb, ljubim te!), akcija, 1981, zbirka: Sarah Gotovac
Ležanje gol na asfaltu, poljubljanje asfalta (Zagreb, ljubim te!), akcija, 1981, zbirka: Sarah Gotovac © Boris Turković

"Bil je globoko konflikten, z margino se je vedno identificiral, a jo je tudi izzival. Ker je hodil po ulici gol, je bil videti kot ekstrovertiranec, a je bil izjemno sramežljiv. Ne le družbo, tudi sebe je hotel ves čas prestavljati iz območja udobja. Ustvarjal je situacije, v katerih so morali naključni mimoidoči aktivno odreagirati na dvoličnost meščanske družbe, ki uči vzornost, spodobnost in skrivanje intime. Vedno je pričakoval, da bo njegove akcije prekinila policijska kontrola, če jih ni, je policaja poiskal. Tudi kasnejše sodne obravnave in medijska poročanja so bili del umetniške akcije. Hotel je prikazati, kaj sledi, če gledalec ne bo sledil družbenim pravilom," pove Šukovićeva.

"Ker je bil med prvimi, ki so prikazovali golo moško telo, ga nekateri razumejo kot prvega jugoslovanskega queerovskega umetnika. »Ne zato, ker bi preizpraševal spolne identitete, temveč ker je v hrvaški tranzicijski družbi prek svoje nekonvencionalne pojavnosti raziskoval soočanje z drugačnostjo, drugostjo,« razlaga kustosinja in opozori na njegovo kritiko novega puritanizma v delu Foxy Mister (2002). V njem oponaša fotografsko poziranje pornoigralke, a ker se v nastavljanju fotografskemu objektivu njegovo ostarelo moško telo še bolj muči, je subverzivnost še večja." (Vir: Dnevnik)

Objavljeno: 16. 4. 2018

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se