Ljubljana
MGML

"Umetnik, ki je gol hodil po središču Zagreba"

"Najbolj se ga spomnimo po tem, kako je gol tekel po ulici, se sprehajal, ležal na pločniku in poljubljal asfalt. Za vzpostavitev statusa brezkompromisnega umetnika je zavestno uporabljal množične medije, zavestno je tudi sprožal polemike, škandale in posredovanje policije. S takimi akcijami je izražal prepričanje, da zanj ni razlike med vsakodnevnim življenjem in umetniškim dejanjem, med osebnim in javnim."

Ležanje gol na asfaltu, poljubljanje asfalta (Zagreb, ljubim te!), akcija, Zagreb, 1981; zbirka: Sarah Gotovac
Ležanje gol na asfaltu, poljubljanje asfalta (Zagreb, ljubim te!), akcija, Zagreb, 1981; zbirka: Sarah Gotovac © Boris Turković

"Najbolj znan performans tega multimedijskega umetnika, o katerem so, seveda s fotografijo, poročali vsi mediji, se je zgodil leta 1981, v petek, 13. novembra, ko se je Gotovac v središču Zagreba sprehodil gol od ulice do osrednjega trga. Po sedmih minutah ga je zaradi kršitve javnega reda in miru prijela milica. Prizor, kako gol in bos z razširjenima rokama hodi proti glavnemu trgu, je eden od ikoničnih. Z golim telesom je provociral tudi v starejšem obdobju."

Celoten prispevek je objavljen v Delu.

Objavljeno: 16. 4. 2018

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se