Ljubljana
MGML

Mestna galerija Ljubljana predstavlja program za leto 2019

V Mestni galeriji Ljubljana programsko leto pričenjamo s pregledno razstavo Iztoka Sitarja, enega izmed vodilnih avtorjev angažiranega stripa v Sloveniji. Razstava, ki se odpira 31. januarja, bo najobsežnejši pregled Sitarjevega stripovskega delovanja pri nas.

Iztok Sitar, Pogled
Iztok Sitar, Pogled

V aprilu odpiramo pregledno razstavo slikarja Marjana Gumilarja, ki v svoji umetniški praksi v nenehni interakciji med emocijo in racijem preučuje avtonomnost barve in njene zakonitosti v širokem razponu tematiziranj in odslikav neposredne realnosti od narave do čutne telesno prisotne slike, objekta. Sledi mednarodna skupinska razstava "Dokaz", v sklopu katere se bodo predstavili umetniki, ki so v zadnjih sedmih letih razstavljali v Kulturnem centru Tobačna 001. Gre torej za predstavnike slovenskih umetnikov, umetnikov iz mednarodnega prostora, ki so se predstavili ob zaključku svoje dvomesečne rezidence ter slovenskih umetnikov, ki so bili izbrani na podlagi javnega poziva, da se udeležijo razpisa MGML za rezidenčno bivanje v tujini. V svoji umetniški praksi se odzivajo na kompleksno problematiko sodobne družbe: neuspešne družbene eksperimente, ki so povzročili dehumanizacijo življenjskih pogojev, porast in padec totalitarnih držav, napetosti, nastale zaradi postkolonialnega priseljevanja, ujetost v tehnološki determinizem in socialne medije, in uničenje okolja v imenu napredka.

V drugi polovici leti odpiramo mednarodno skupinsko razstavo, ki jo bo kurirala romunska kustosinja in umetniška kritičarka Raluca Voinea. Podstat razstave predstavlja Sueški prekop in »kanale«, ki jih odpira – od svoje zgodovine, povezav v regiji (Trst, Dunaj), vse do političnih iger ob izgradnji prekopa. Leto bomo v Mestni galeriji Ljubljana zaključili s pregledno kiparsko razstavo Jiřija Bezlaja, ki je v petdesetih letih delovanja na kiparskem področju ustvaril številne kiparske serije in cikle s katerimi je prepoznavno zaznamoval slovensko sodobno kiparstvo.

Objavljeno: 27. 12. 2018

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se