Ljubljana
MGML

V MMSU Reka odprtje razstave Vlada Marteka, ki februarja potuje v Mestno galerijo Ljubljana

V petek, 12. 7. 2019, ob 20.00 se v Muzeju moderne in sodobne umetnosti Reka (MMSU) odpira "Razstava z več naslovi / Exhibition with Many Titles", prva retrospektivna razstava umetnosti Vlada Marteka, hrvaškega konceptualnega umetnika, tudi člana zagrebške Grupe šestorice avtora (1975–1978).

Neću © Vlado Martek, MMSU
Neću © Vlado Martek, MMSU

Razstava je rezultat enoletnega sodelovanja med Muzejem in galerijami mesta Ljubljane (MGML) in MMSU, pri čemer sta moči združili kuratorici Alenka Gregorič, kustosinja in umetniška vodja Mestne galerije Ljubljana in Tobačne 001, in Ksenija Orelj, kustosinja v Muzeju moderne in sodobne umetnosti Reka. Po njeni prvi ediciji na Reki se razstava februarja 2020 seli v Mestno galerijo Ljubljana.

Prva razstava na Reki predstavlja širok nabor medijev, konceptov in tematik, ki jim je skupna umetnikova eksperimentalna raba jezika. Razstava razkriva umetnikove začetke v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, njegov preboj na umetniško sceno po pridobitvi diplome iz literature in filozofije ter delo, ki ga je ustvaril kot član Skupine šestih avtorjev (Grupa šestorice autora), ki je odločilno vplivala na Martekovo umetnost. "Razstava z več naslovi / Exhibition with Many Titles", ki predstavlja Martekova dela od sedemdesetih let prejšnjega stoletja naprej, pomeni poskus širjenja meja umetniškega izraza, pa tudi načinov predstavljanja in posredovanja umetnosti (performativna poezija, dekonstrukcija medijev in prodiranje v javni prostor). Poudarek je na Martekovi dvojni poziciji likovnega umetnika in pesnika, ki se naravnost obsesivno ukvarja z jezikom in vlogo umetnosti.

Alenka Gregorič je o razlogih za nastanek razstave in sodelovanje z MMSU, Reka povedala: ''Prvi obsežnejši pregled del Vlade Marteka je rezultat večletnega dogovarjanja o predstavitvi njegovih del v Ljubljani, ki je zanj pomembna tako zaradi prijateljevanja z Matjažem Hanžkom in s Francijem Zagoričnikom v sedemdesetih, prek katerih se je seznanil z delovanjem skupine OHO, kot njegove ljubezni do poezije Kosovela in Prešerna. Retrospektiva 'Razstava z več naslovi' je sestavljena iz dveh delov – reškega in ljubljanskega – saj bosta razstavi ne le prostorsko specifični, temveč tudi konceptualno in vsebinsko raznoliki. Na reški retrospektivi bo tako moč videti nekatera dela, ki jih v Ljubljani ne bomo predstavili, in obratno, nekatera dela bodo predstavljena samo v Ljubljani oziroma bodo predstavljana znotraj drugačnih vsebinskih sklopov. Ob koncu projekta bo v založništvu MGML in MMSU Reka s podporo Fundacije Erste izšel tudi obsežen katalog z besedili Leva Krefta, Daniela Grúňa, Radmile Ive Janković, Nadežde Elezović in drugih.''

Objavljeno: 9. 7. 2019

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se