Ljubljana
MGML

Slovensko društvo likovnih kritikov podelilo nagrado kritiško pero Sarivalu Sosiču, kustosu Mestne galerije Ljubljana

Slovensko društvo likovnih kritikov je Sarivalu Sosiču, kustosu Mestne galerije Ljubljana, podelilo nagrado kritiško pero za likovno kritiko in kuratorstvo. Sarivala Sosiča odlikuje široko razumevanje umetnosti in kulture. Leta 1987 diplomiral na Pedagoški akademiji v Ljubljani, leto prej pa na Filozofski fakulteti vpisal še študij umetnostne zgodovine ter primerjalne književnosti in literarne teorije.

None
© Tina Rakoše / RTV Slovenija

Po diplomi je leta 1997 pridobil še naziv magister umetnostne zgodovine. Od leta 1992 je kustos za novejšo umetnost v Mestni galeriji Ljubljana, kar mu je omogočilo stik s številnimi ustvarjalci in njihovim delom ter hkrati prebudilo željo po intenzivnejšem znanstvenem raziskovanju, predvsem razstavnega oblikovanja, strategije razstavljanja oziroma vizualizacije in ambientalizacije razstav v Sloveniji.

Tema njegove doktorske naloge na Akademiji za likovno umetnost na oddelku za oblikovanje je bila Nagovor likovnih razstav, zasnovanih kot celovit vizualni organizem v slovenskih galerijah od leta 1945 do 2000. Leta 2006 je pripravil tudi razstavo Vizualni nagovori. Postavitve likovnih razstav 20. stoletja v Sloveniji. Predan je tudi fotografiji in raziskovanju njenega pomena znotraj širše likovne umetnosti oz. z raziskovanjem sodobnih likovnih projektov v povezavi s prostorskimi postavitvami, je sporočil član žirije Boris Gorupič. Žirijo sta sestavljala še Alenka Trebušak in Milček Komelj (predsednik).

Vir: RTV Slovenija

Objavljeno: 25. 9. 2019

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se