Ljubljana
MGML

Kritika razstave Kamen Jiřija Bezlaja v Mestni galeriji Ljubljana

"Ob sedemdesetletnici akademskega kiparja Jiřija Bezlaja (1949) so v Mestni galeriji pripravili pregledno razstavo enega najbolj opaznih slovenskih umetnikov v kamnu. Bezlaj že več kot štirideset let ustvarja v kamnu, v tem času je pripravil več kot 120 samostojnih razstav ali sodeloval na skupinskih razstavah doma in v tujini."

Jiři Bezlaj, Kamen, Mestna galerija Ljubljana, 2019
Jiři Bezlaj, Kamen, Mestna galerija Ljubljana, 2019 © Andrej Peunik/MGML

"Na pregledni razstavi so razstavljeni sklopi njegovih kipov od erotičnih prepletov med žensko figuro in modernističnimi abstraktnimi liki do Piedestalov za kamen, Fragmentov, pa glave in stopala Kiklopov iz devetdesetih let ter izjemni kipi iz sklopa Žrtvovanje. V drugem nadstropju so kipi iz novega tisočletja na temo Poletja, pa Nič ni kot mrčes in zaključek s Favnovim popoldnevom. Na tej ustvarjalni poti so še najbolj učinkoviti poleg omenjenega Žrtvovanja in ženske v klobčiču Šli so pred nami – stopala Kiklopov v pesku, vsi pa v izjemno učinkoviti scenski postavitvi na črnem pesku in produ."

"Razstava je prav zaradi takšnih postavitev izjemno učinkovita in komunikativna, tudi skozi vabeče dotike raznovrstnih kamnin. Kot taka nas nagovarja z večnimi temami erotike in žrtvovanja ter starogrškimi zgodbami, ki se ponavljajo enkrat kot zgodovina, drugič kot farsa. Predvsem pa je pomembna zato, ker je Bezlaj posrednik tistega, kar je najpomembnejše v nas: predaja, opazovanje in spomin."

Vir: Dnevnik

Objavljeno: 9. 1. 2020

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se