Ljubljana
MGML

Pod svobodnim soncem: Duša Jesih, "Dvoriščno okno"

Ste zaradi trenutne situacije doma, vam je dolgčas ali pa zaradi stresa, samoizolacije ne veste več, kaj bi sami s sabo?! Bi se radi preizkusili in se samozaposlili v umetniški akciji? Bi radi zaposlili svoje otroke? Za vas je umetnica Duša Jesih pripravila sveženj pobarvank, osnovnih kompozicij za slike v nastajanju v času samoizolacije. Namenjena je pripravi na prihajajočo skupinsko razstavo v ljubljanski Mestni galeriji z naslovom »Svobodno sonce«, ki se v Mestni galeriji Ljubljana odpira 11. junija.

None
© Andrej Peunik/MGML

Iz priloženega materiala serij pobarvank si lahko izberete eno ali več predlog, si jo natisnite ali prerišite na poljuben format. Potrebujete kos papirja, platna, kartona in črno barvo (svinčnik, flomaster, tempera, akril ...). Pobarvanke se lahko lotite tudi na računalniku. Poljubno pobarvajte – zapolnite geometrično kompozicijo. Število prijavljenih del – pobarvank je neomejeno. Črno-bela kompozicija  ponazarja nasprotja med notranjim in zunanjim, igro senc, ki se zarisujejo na pročeljih bivanjskih prostorov, ravnovesjem med svetlobo in temo.

Ciklus slik v nastajanju je naslovljen »Dvoriščno okno«.  Kot običajno, se je umetnica prvega dela v procesu kreiranja  likovnega dela lotila s skiciranjem na računalniku. Nastala je serija predlog, ki služijo za osnovo. Včasih te predloge služijo kot skice za slike, včasih pa te »skice« dodela do faze, da rezultirajo v serijo grafik ali GIF animacijo. Tokrat jih je za nas predelala še v gole črtne kompozicije, v obliki pobarvank.

S svojim arhitekturnim značajem, mreženju v obliki fasad, oken, balkonov, blokovskega naselja, ki nam je v tem času večini po vsem svetu še kako blizu – prizori »druženja«, popevanja, nazdravljanja, medsoseskih odnosov, v času #ostanidoma, v svojem likovnem jeziku apelira na simbolično povezovanje, tako nasploh, kot tudi v obliki podpore kulturnim sferam, brez katerih nam živeti ni.

S svojo pobarvanko, ki jo pošljete Duši Jesih na elektronski naslov dusa.jesih@gmail.com ali po mesingerju,  bomo skupaj »z roko v roki« sodelovali v ustvarjanju prispevka k razstavi »Svobodno sonce«. V obliki video animacije bodo tudi vaši prispevki predstavjeni na sami razstavi. Od prejetih pobarvank bo umetnica izbrala tri, ki jih bo realizirala v sliki, zmagovalna bo podarjena avtorju pobarvanke.

Zavihajte rokave, barvajte, in soustvarjajte z umetnico.

Objavljeno: 7. 5. 2020

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se