Ljubljana
MGML

Kiparka Dragica Čadež prejela nagrado Ivane Kobilca za življenjsko delo

"Dragica Čadež sodi med prve slovenske umetnike, ki so se posvečali skulpturi kot odprti formi. Skulpturi, ki se  razširja v prostor in gledalcu omogoča potovanje ne samo ob njej ampak tudi skoznjo. Njen ustvarjalni opus zaznamujejo zaključeni cikli kot so: Sarkofagi, Palčki, Vrata, Olesenele sence."

Dragica Čadež pri delu v ateljeju na prostem; Tovarna Liko na Vrhniki, 1994
Dragica Čadež pri delu v ateljeju na prostem; Tovarna Liko na Vrhniki, 1994 © Ljubljanski grad

"Pri odkrivanju sveta oblik in odnosov ter raziskovanju struktur in vizualnih možnosti si je kiparka za materialno bistvo svojega ustvarjanja izbrala predvsem les, pa tudi glino. Les pozna do obisti in ga suvereno obdeluje z različnimi orodji, zlasti z motorno žago. Ta način dela ji omogoča odvzemanje in načrtno členjenje; rezi so grafično uravnoteženi v značilnih cikcakastih pregibih, s poudarkom na dinamiki toda z ohranjanjem osnovnega volumna. Njen umetniški izraz je ekspresiven in poteza odločna. Izjemno ustvarjalno moč Dragice Čadež zaznamuje radovednost, iskreno in sproščeno veselje do umetniškega ustvarjanja pa tudi nesebičnost in neposrednost. S svojim umetniškim, ustvarjalnim opusom in življenjskim delom je trajno obogatila slovensko in mednarodno kulturno zakladnico," so zapisali v Društvu likovnih umetnikov Ljubljana (DLUL), ki je letos tretjič podelilo nagrade Ivane Kobilca s področja likovne in vizualne umetnosti.

Umetnica Dragica Čadež, ki je prejela nagrado Ivane Kobilica 2020 za življenjski opus, se trenutno v Mestni galeriji Ljubljana predstavlja z razstavo Zgodba o lesu in glini. Razstava in obsežno urejen katalog se strokovno ter vizualno natančno in ustrezno poglobita v izbran neverjetno bogat in vsebinsko ter likovno zaokrožen opus, kar omogoča videti in začutiti kiparkino ustvarjalno energijo, kontinuiteto ustvarjanja ter pristnost oziroma iskrenost likovnega jezika. Natančen pregled in analiza vseh pomembnejših del akademske kiparke Dragice Čadež, razporejenih v kiparske cikle, dokazuje veliko pestrost avtoričinih umetnin.  

Objavljeno: 7. 12. 2020

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se