Ljubljana
MGML

V Mestni galeriji Ljubljana se odpira skupinska razstava slovenskih in avstrijskih umetnic

Skupinska razstava Ko gesta postane dogodek, ki se v Mestni galeriji Ljubljana odpira v petek, 30. aprila, ob 11. uri, je nastajala v tesnem dialogu z umetnicami, s katerim sta kustosinji motrili osnovne razmisleke o solidarnosti kot socialni podpori med ljudmi, med ljudmi in okoljem ter med ljudmi in drugimi živimi bitji.

Ko gesta postane dogodek, Künstlerhaus Dunaj, 2020
Ko gesta postane dogodek, Künstlerhaus Dunaj, 2020 © Pascal Petignat

Po izbruhu pandemije koronavirusne bolezni v času snovanja razstave je bil okrepljen tudi razmislek o solidarnosti med umetniki, kustosi in ostalimi kulturnimi delavci ter kulturnimi institucijami. V sklopu razstave, ki je je bila premierno predstavljena v galeriji Künstlerhaus na Dunaju v kontekstu Leta sosedskega dialoga Slovenija – Avstrija 2019/2020, se predstavljajo umetnice: Anna Artaker, Nika Autor, Renate Bertlmann, Katharina Cibulka, Lana Čmajčanin, Magdalena Frey, Anna Jermolaewa, Roberta Lima, Polonca Lovšin, Dorit Margreiter, Ursula Mayer, Marjetica Potrč, Constanze Ruhm, Maruša Sagadin, Maja Smrekar, The Golden Pixel Cooperative.

Vodilni motiv razstave je emancipatorni potencial umetnosti kot platforme za udejanjanje solidarnosti v praksi ter z njo povezanih gest, možnosti in nepredvidljivosti. Šestnajst konstruktivnih, kritičnih in domiselnih glasov tako skozi razstavljena dela ustvarja feministični besednjak, ki zajema strategije, oblike delovanja in utopične pristope, s pomočjo katerih je mogoče na novo misliti kolektivno akcijo, sodelovanje, solidarnost in skupni obstoj.

Objavljeno: 23. 4. 2021

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se