Ljubljana
MGML

Ponoči je bilo uničeno umetniško delo na pročelju Palače Cukrarna

Ponoči so vandali na pročelju Palače Cukrarna uničili umetniško delo Katharine Cibulke, ene izmed umetnic, ki se trenutno predstavljajo na razstavi v Mestni galeriji Ljubljana. Dogodek je tako nas kot umetnico neprijetno presenetil in razžalostil. Bojimo se, da dejanje priča o veliki meri nestrpnosti v naši družbi, pušča grenak priokus novim razvojnim projektom v prestolnici, ter kaže nastrojenost proti umetnosti, ki je družbeno kritična.


None
© Andrej Peunik / MGML

Delo z naslovom SOLANGE (kar v nemščini pomeni »dokler«), nameščeno na pročelje Palače Cukrarna, so navdahnila vprašanja feminizma, predvsem pa iskanje socialne pravičnosti. Delo opozarja na širok spekter na spol vezanih družbenih neenakosti, izkazuje dvome o obstoječih strukturah moči in zahteva krepitev vloge žensk. Umetniško delo z napisom »Dokler bo upanje, ki ga širimo, močnejše od strahu, s katerim se soočamo, bom feministka.« je bilo na pročelje Palače Cukrarna nameščeno v petek, 30. aprila, ob odprtju razstave Ko gesta postane dogodek v Mestni galeriji Ljubljana.

Razstava je nastala v sodelovanju z galerijo Künstlerhaus na Dunaju v kontekstu Leta sosedskega dialoga Slovenija – Avstrija 2019/2020, kjer je bilo delo tudi prvič predstavljeno in je še vedno na ogled. Delo SOLANGE je bilo v preteklosti predstavljeno še v številnih drugih državah po svetu (npr. Maroko, Avstrija).

»Vandalizem, ki smo mu bili priča, je odraz časa, v katerem živimo, zato bomo v Mestni galeriji Ljubljana umetnici predlagali, da njeno poškodovano delo ostane na pročelju Palače Cukrarna kot ogledalo vsem nam in nas opominja, kam drvimo kot družba in koliko strahu je še v njej prisotnega,« dodaja Blaž Peršin, direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljane.

Objavljeno: 4. 5. 2021

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se