Ljubljana
MGML

Mladen Stropnik: adijo pecivo

Razstavni projekt Mladena Stropnika obravnava vprašanja dinamike in dojemanja različnih stvarnosti našega vsakdana. Ne le tiste, ki se je zavedamo, ampak tudi vseh tistih, ki so onkraj logičnega v območjih čudnega, nemogočega, tujega, drugačnega, tudi nezavednega in sanj.

Popelje nas skozi izkušnje različnih psihičnih stanj, od občutkov napetosti, nesmisla, nelagodja, napačnosti, nemogočega, zloveščega, neizrečenega do občutkov lahkotnosti, užitka, ležernosti in veselja. Stropnikova dela z minimalistično naracijo ob različnih vizualnih in miselnih zankah subtilno komunicirajo z gledalcem.

Zahtevajo ne le pozorno branje številnih nenavadnih znakov, podob, besed, naslovov in lokacij del v prostoru, ampak tudi gledalčevo sodelovanje. Pogosto šele gibanje in interakcija z deli aktivirata različne, sicer mirujoče dogodkovne položaje v galeriji in odkleneta tiste najintimnejše zgodbe, ki jih Stropnik skriva pred površnim opazovalcem, a hkrati pripoveduje pozornejšim. Stropnikova dela so tako na zunaj fragmentarna, necela in nedorečena, hkrati pa so v svojih luknjah in prazninah polna prav teh manjkajočih delčkov, s katerimi lahko gledalec sestavi celoto.


Trajanje razstave: 23. 5.-1. 9. 2024
Izdal: Muzej in galerije mesta Ljubljane / Mestna galerija Ljubljana
Zanj: Blaž Peršin
Za Mestno galerijo Ljubljana: Barbara Sterle Vurnik
Urednica kataloga: Barbara Sterle Vurnik
Besedila: Barbara Sterle Vurnik, Vladimir Vidmar
Angleški prevod: Arven Šakti Kralj
Lektoriranje slovenskega jezika: Mirjam Furlan Lapanja
Fotografije: Jaka Babnik, Jan Hecl, Damjan Kocjančič, Alice Könitz, Scott Lawrence, Marjorie Brunet Plaza, Mladen Stropnik

Oblikovanje in prelom: Novi kolektivizem
Tisk: Fotolito Dolenc, Ljubljana
Naklada: 200


Maj 2024
Cena: 20 €
Število strani: 116
ISBN 978-961-6969-59-8

Nakup publikacije >> shop.mgml


Mladen Stropnik: adijo pecivo

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se