Ljubljana
MGML
Drago Tršar
© Andrej Peunik / MGML

Mestna galerija Ljubljana

Mestni trg 5
1000 Ljubljana

Splošne informacije:
T 01 24 11 785
E mestna.galerija@mgml.si

Rezervacije pedagoških terminov:
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

Odnosi z javnostmi:
T 041 669 599
E mateja.dimnik@mgml.si

torek–nedelja: 11:00–19:00
ponedeljki: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 11:00–14:00

Vstop prost.


Mestna galerija Ljubljana je psom dostopna galerija.  

pregledna razstava

Drago Tršar

Monument

22. 11. 2018–20. 1. 2019

Akademski kipar in akademik Drago Tršar slovenski umetniški prostor že veliko desetletij zaznamuje z veliko ustvarjalno energijo in avtorsko prepoznavno likovno govorico. Je ena največjih kiparskih avtoritet v našem kulturnem prostoru in njegov obsežni opus različnih serij, ciklov in posameznih del, tako javnih (je avtor številnih pomembnih javnih skulptur) kot zasebnih skulptur, si zasluži obsežno razstavno predstavitev v največjih in najpomembnejših slovenskih galerijskih prostorih.

Razstava v Mestni galeriji Ljubljana je sestavni del serije razstav, nastalih v letu 2018, torej razstav, posvečenih umetnikovi devetdesetletnici, na katerih je Tršarjevo kiparstvo analitično sistematično in znanstveno strokovno obravnavano. Misliti in preučevati kiparska dela akademskega kiparja Draga Tršarja namreč zahteva natančno in ustrezno poglabljanje v celoten, neverjetno bogat in zaokrožen opus.  V obsežnem kiparskem ustvarjanju pa se porajajo tudi številna poltena, neposredno čutna, torej skozi erotično plast telesnosti stopnjevana kiparska dela. In predvsem videti in začutiti njegovo erotično kiparstvo je namen tokratne pregledne razstave v Mestni galeriji Ljubljana. A prepoznavanje erotične vsebine v Tršarjevem delu je kompleksnejše, kot se morebiti zdi na prvi pogled, saj je ob številnih skulpturah z bolj ali manj eksplicitnimi erotičnimi poudarki erotika prisotna tudi v številnih risbah, ki jih je kipar ustvaril bodisi kot samostojna likovna dela ali pa kot študijske predloge za izvedbo skulptur.   

Erotično poglavje v opusu Draga Tršarja izraža brezkompromisne, direktne in energične umetniške vsebine, s poudarkom na intimnih trenutkih, razgaljenih v močnih erotično dramatičnih skulpturah. V njih je prisotna velika narativnost,  navezujoča se na konkretnost telesnega dotika ali celo spolnega stika, torej  na neposrednost tistega, kar je umetnik v danem trenutku razmišljal in čutil. Viden je nekakšen nenehen notranji, a tudi zunanji boj med eksistenco in esenco, odzvanjajoč in umeščen v likovna dela, ki jih danes ugledamo kot postaje življenja, kjer se je kipar zaustavljal, ustvarjalno reagiral in odpotoval dalje.


Drago Tršar: Monument

Akademski kipar in akademik Drago Tršar slovenski umetniški prostor že veliko desetletij zaznamuje z veliko ustvarjalno energijo in avtorsko prepoznavno likovno govorico. Je ena največjih kiparskih avtoritet v našem kulturnem ...

Kolofon

Produkcija: Muzej in galerije mesta LjubljaneKustos: dr. Sarival SosičUmetnik: Drago TršarBesedilo: dr. Sarival SosičPostavitev razstave: Drago Tršar, dr. Jure Mikuž, Žiga TršarOblikovanje: Ajdin BašičFotografije postavitve: Andrej Peunik / MGMLTehnična izvedba: Tehnična služba MGMLProjekt so omogočili: Mestna občina Ljubljana, oddelek za kulturo


Razstava je nastala v sklopu medinstitucionalnega projekta MONUMENT - DRAGO TRŠAR, ki ga vodi Moderna galerija, Ljubljana.

Sodelujoče institucije: Galerija Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki; Galerija Murska Sobota; Galerija Prešernovih nagrajencev za likovno umetnost Kranj; Mestna galerija Ljubljana, Muzej in galerije mesta Ljubljane; Obalne galerije Piran; Koroška galerija likovnih umetnosti

Mestna galerija Ljubljana

Mestni trg 5
1000 Ljubljana

Splošne informacije:
T 01 24 11 785
E mestna.galerija@mgml.si

Rezervacije pedagoških terminov:
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

Odnosi z javnostmi:
T 041 669 599
E mateja.dimnik@mgml.si

torek–nedelja: 11:00–19:00
ponedeljki: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 11:00–14:00

Vstop prost.


Mestna galerija Ljubljana je psom dostopna galerija.  

Novice

Obiščite nas na Ta veseli dan kulture 2018

"Ko brez miru okrog divjam, prijat'lji prašajo me: kam?"
V Muzej in galerije mesta Ljubljane na Ta veseli dan kulture, Prešernov rojstni dan!

28. november 2018
Mestni muzej Ljubljana
Intimni trenutki, ujeti v erotične skulpture Draga Tršarja

"V Mestni galeriji Ljubljana, ki se pridružuje sklopu razstav ob 90-letnici Draga Tršarja, nam bodo z novo postavitvijo pomagali "videti in začutiti Tršarjevo erotično kiparstvo".

23. november 2018
Mestna galerija Ljubljana
Opus erotičnih skulptur

"Akademski kipar Drago Tršar se je nekako skozi celoten opus ali pa skozi celotno ustvarjanje veliko posvečal tudi erotični skulpturi. Kar pravzaprav dokazuje, da je ravno ta erotična plat njegovega ustvarjanja oziroma nagnjenost k erotiki znotraj umetnosti zelo pomembna v njegovem opusu." 

23. november 2018
Mestna galerija Ljubljana

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se