Ljubljana
MGML
net.art Painters and Poets
© Andraž Gregorič

Mestna galerija Ljubljana

Mestni trg 5
1000 Ljubljana

Splošne informacije:
T 01 24 11 785
E mestna.galerija@mgml.si

Rezervacije pedagoških terminov:
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

Odnosi z javnostmi:
T 041 669 599
E mateja.dimnik@mgml.si

torek–nedelja: 11:00–19:00
ponedeljki: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 11:00–14:00

Vstop prost.


Mestna galerija Ljubljana je psom dostopna galerija.  

skupinska razstava

net.art Painters and Poets

19. 6. 2014–31. 8. 2014

Sodelujoči umetniki: !MEDIENGRUPPE BITNIK, 0100101110101101.org, Cory Arcangel, Kim Asendorf, Aram Bartholl, Mez Breeze, Cristophe Bruno, Heath Bunting, Shu Lea Cheang, Paolo Cirio, Vuk Ćosić, Constant Dullaart, Lisa Jevbratt, JODI, Justin Kemp, Olia Lialina, Alessandro Ludovico, Mouchette, Mark Napier, Evan Roth, ®TMark, Eryk Salvaggio, Alexei Shulgin, Teo Spiller, Igor Štromajer, Thomson & Craighead, Ubermorgen, Young Hae Chang Heavy Industries, Jaka Železnikar.

Zakaj razstava net.arta v Mestni galeriji Ljubljana? Kot prvo, gre za kontinuiteto enega od ciklov programske sheme, v katerem s tematskimi razstavami odpiramo vprašanja vpliva različnih medijskih novumov na socialne in politične paradigme sodobnega sveta.

Pred dvema letoma smo pod drobnogled vzeli fenomen svetovnega spektakla, ki sliši na ime nogomet. Skušali smo vzpostaviti primerjave med dvema na neki način ločenima, a vendar, kot se je pokazalo v poteku nastajanja razstave, povezanima svetovoma – nogometom in umetnostjo. Leto za tem smo se spoprijeli s temo televizije, medija, ki je dodobra zaznamoval družbo v zadnjih petdesetih letih, in se spraševali o vplivu tega enosmernega posrednika podob na posameznikovo zaznavanje realnosti. Kot logičen zaključek ali morda začetek novih premislekov odpiramo še vprašanje interneta in z njim povezane umetnosti. Najverjetneje se od omenjenih razstav prav pri slednji – zaradi dogodkov zadnjih nekaj let (WikiLeaks, E. Snowden) – pričakujejo interpretacije in razmislek o učinku medija na sodobno družbo, a vendar je prav ta razstava najbolj formalistična. Formalistična predvsem v smislu svoje postavitve in izbora ter prezentacije umetniških del.

Drugi razlog je predstavljanje produkcije tistega umetniškega gibanja, za katerega lahko z gotovostjo trdimo, da k nam ni prišlo z zamudo, temveč so bili umetniki iz geografskega prostora, kateremu pripadamo, aktivni soustvarjalci njegovih ključnih premis. Naj omenim le slovenskega umetnika, ki pripada prvi generaciji, t.i. pionirjem net.arta, Vuka Ćosića; njega smo povabili tudi k snovanju in realizaciji razstavnega projekta. Pomembno je dodati, da je bil sočasni »vzhodni« net.art vse od začetka vključen v diskurz zahodnega umetnostnega sistema, ki je v preteklosti dominantno narekoval umetnostnozgodovinske narative.

Prvo nadstropje galerije je hommage izbranim razstavnim projektom iz mednarodnega prostora ali njihova preslikava, pa najsi veljajo za primere dobre ali slabe prakse. Ti projekti so skozi čas iskali različne možnosti prikazovanja net.arta v institucijah umetnosti. S tem je v paradoksalno situacijo postavljena izhodiščna misel in bit te umetnosti – odmik od etabliranega institucionalnega sistema umetnosti, kar priča o nesmotrnosti prikazovanja net.arta v galerijskih prostorih. V drugem nadstropju galerije so na ogled dela umetnikov mlajših generacij, ki so jih predlagali na razstavo povabljeni starejši kolegi. Seveda je treba poudariti, da dela te generacije umetnikov nastajajo v drugačnem internetnem okolju, kot so
nastajala dela njihovih predhodnikov, tudi zato se večinoma umeščajo v obdobje, ki je v literaturi imenovano post-Internet art oziroma Internet aware art.net.art Painters and Poets

Razstava v Mestni galeriji Ljubljana predstavlja kontinuiteto enega od ciklov programske sheme, v katerem s tematskimi razstavami odpiramo vprašanja vpliva različnih medijskih novumov na socialne in politične paradigme sodobnega sveta.

Kolofon

Produkcija: Muzej in galerije mesta LjubljaneKustosa: Alenka Gregorič & Vuk ČosićUmetniki: !MEDIENGRUPPE BITNIK, 0100101110101101.org, Cory Arcangel, Kim Asendorf, Aram Bartholl, Mez Breeze, Cristophe Bruno, Heath Bunting, Shu Lea Cheang, Paolo Cirio, Vuk Ćosić, Constant Dullaart, Lisa Jevbratt, JODI, Justin Kemp, Olia Lialina, Alessandro Ludovico, Mouchette, Mark Napier, Evan Roth, ®TMark, Eryk Salvaggio, Alexei Shulgin, Teo Spiller, Igor Štromajer, Thomson & Craighead, Ubermorgen, Young Hae Chang Heavy Industries, Jaka ŽeleznikarBesedilo: Alenka Gregorič & Vuk ČosićOblikovanje: Ajdin BašićFotograf: Andraž GregoričTehnična izvedba: Tehnična služba MGMLProjekt so omogočili: Mestna občina Ljubljana, oddelek za kulturo

Mestna galerija Ljubljana

Mestni trg 5
1000 Ljubljana

Splošne informacije:
T 01 24 11 785
E mestna.galerija@mgml.si

Rezervacije pedagoških terminov:
T 01 24 12 506
E prijava@mgml.si

Odnosi z javnostmi:
T 041 669 599
E mateja.dimnik@mgml.si

torek–nedelja: 11:00–19:00
ponedeljki: zaprto
1. januar, 1. november, 25. december: zaprto
24. in 31. december: 11:00–14:00

Vstop prost.


Mestna galerija Ljubljana je psom dostopna galerija.  

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se