Ljubljana
MGML

[M_oder] Tim Prezelj: Ilustracija kot ustvarjalka biološke in medicinske znanosti

Tudi raziskovalno delo je lahko dobra zgodba!

“Vsaka znanost se začne kot filozofija in konča kot umetnost; nastane s hipotezo in se pretaka v dosežek.”

William James Durant, The Story of Philosophy, 1926

Ponedeljek
10
Jan 2022
Čas: 18:00–19:00
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji
Znanstveni napredek, je ključno prispeval k vizualnemu izrazu in obratno
Znanstveni napredek, je ključno prispeval k vizualnemu izrazu in obratno

Umetnost in znanost sta bili že od nekdaj tesno prepleteni, saj so številna umetniška dela izhajala iz naravoslovnih odkritij, hkrati pa je tudi umetnost podžigala željo po boljšem poznavanju sveta. Od vseh znanstvenih področij je morda prav laboratorijska biologija najbolj korenito vplivala na razvoj evropske vizualne umetnosti. 

Na prelomu 19. v 20. stoletje je bil znanstveni in tehnični napredek na vrhuncu. Izboljšave mikroskopa so omogočile raziskovanje prej nevidnih mikroorganizmov. Mladi ambiciozni umetniki, naveličani izrabljenih motivov takrat uveljavljenega historizma, so skozi mikroskop uzrli popolnoma nove oblike. Iz njih so zajemali in še vedno zajemajo navdih številni pomembni umetniki in znanstveniki. 

Drug pomemben vir navdiha in informacij je človeško telo, kjer se še vedno razvija zelo pomembno področje medicinske in anatomske ilustracije. Ta je korenito zaznamovala celotno zgodovino znanosti, saj način ilustracije znanstvenih dejstev močno vpliva na usodo posameznih znanstvenih disciplin. Še bolj pa samo dojemanje in razumevanje znanstvenih fenomenov. 

Svoje raziskovalno delo tega področja nam bo predstavil Tim Prezelj, ki je v življenju vedno iskal neobičajne poti in med možnimi največkrat izbral najbolj dinamično. Tako se je po končani klasični gimnaziji odločil za študij mikrobiologije in nato molekulske in funkcijske biologije na BF UL. Njegov cilj je bil vedno čim bolj celostno razumeti in proučevati življenje. Zato se je med študijem izobraževal tudi na področju umetnosti, filozofije, sociologije in kognitivnih znanosti. Del svojega raziskovalnega dela je opravil v Neaplju, Heidelbergu, Londonu in na Dunaju, kar mu je odprlo obzorja interdisciplinarnih povezav umetnosti in znanosti ter biološke ilustracije iz česar je nedavno tudi magistriral. Raziskovalno se ukvarja tudi s (socialno) evolucijo (predvsem spola, spolnosti in reprodukcije). Skratka najbolj ga navdušujejo humanistični vidiki naravoslovja oz. povezave med humanističnimi in naravoslovnimi pristopi. Kljub temu, da tovrstne ideje finančno niso dobro podprte, Tim verjame v potencial medpodročnega sodelovanja in se zavzema za holistične pristope v znanosti.

Obvezna rezervacija mest: prijava@mgml.si ali 01 24 12 506.

Predavanje je brezplačno.

Čet
11
Apr 2024
Konferenca
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Pet
12
Apr 2024
Konferenca
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Tor
16
Apr 2024
Predstavitev
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
18
Apr 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
20
Apr 2024
Predavanje
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se