Ljubljana
MGML

TRIO IMMERSIO (Avstrija / Ukrajina, Nizozemska, Gruzija)

Poletna koncertna sezona 2022

Imago Sloveniae – Podoba Slovenije vabi k obisku poletne koncertne sezone 2022.

Ponedeljek
27
Jun 2022
Čas: 20:30–22:00
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji, obiskovalci s posebnimi potrebami
TRIO IMMERSIO (Avstrija / Ukrajina, Nizozemska, Gruzija)
© Imago Sloveniae

Ena najprepoznavnejših dunajskih komornih zasedb je po Times of Malta »definicija prefinjene ženske moči v klasični glasbi«. Koncertni dogodki so ta multikulturni ansambel popeljali v dvajset držav na štirih celinah, med drugim na Japonsko, v ZDA, Kanado, Mehiko, Tunizijo. Pandemičnim izzivom navkljub Trio Immersio ostaja dejaven tako koncertno kot z različnimi snemanji. Med vrhunci te sezone naj omenimo nastopa na festivalu Haydn v Rohrauu in na krstni izvedbi festivala moz.art v Gloggnitzu v Avstriji, koncertno turnejo po Bolgariji in Franciji, rezidenco na inštitutu Iceberg na Dunaju (ZDA-Avstrija) in novo zgoščenko s Schubertovo glasbo. Nedavno planirani debi v berlinskem Konzerthausu pa je bil zaradi pandemije preložen.

Trio je prejemnik mnogih nagrad in odličij, med drugim nagrade italijanskih fundacij Brivio Sforza in Le dimore del Quarteto kot ena najboljših zasedb leta 2019 ter elitno nagrado avstrijskega Ministrstva za notranje zadeve, »Novi zven avstrijske glasbe«, ki izbrane glasbenice in glasbenike imenuje za častne predstavnike avstrijske glasbene kulture in tradicije po svetu. Leta 2016 so prejele tudi nagrado Prix D’Arts Banke Avstrije.

Zasedba ima za seboj nastope v dvoranah Musikverein, RadioKulturhaus in Konzerthaus na Dunaju, Flagey v Bruslju, v Kraljevi operni hiši na Danskem, Teatru Manoel na Malti in mnogih drugih prestižnih prizoriščih v Dakarju, Istanbulu, Bodrumu, Kijevu, Tbilisiju … Gostovale so tudi na raznih festivalih, recimo na Carthage v Tuniziji in na 30. festivalu Morelia v Mehiki.

Tesna vez, ki jo umetnice čutijo do dunajske glasbene kulture, pride še posebej do izraza v interpretacijah del Haydna, Beethovna in Schuberta. Komorno glasbo doživljajo in zastopajo kot način življenja. Verjamejo v popolno potopitev v zvočni svet živih čustev, barv in idej. Pristnost in iskrenost Triu Immersio omogoča poseben stik s publiko po Evropi, Severni Ameriki, Aziji in Afriki.

Izjemno nadarjena violinistka Vira Žuk, ki jo odlikuje poseben čut za melanholijo, je s filharmoniki v domačem Kijevu prvič nastopila že pri rosnih sedmih. Svojo študijsko pot je začela pri Ljobovu Marinenku in priznani Jaroslavi Rivnjak in še pod njunim okriljem igrala po vsej Evropi, v Rusij in Izraelu. Študij je zaključila na Dunaju pri slavnem violinistu Pavlu Vernikovu, nadalje pa se je izpopolnjevala v Fiesolu in pri mojstrih, kot so Mauricio Fuks, Julian Rachlin in Menahem Pressler. Žuk je gostovala po uglednih prizoriščih v Madridu, Carigradu, Gruziji, Argentini, Braziliji in je prejemnica številnih nagrad, med drugim z mednarodnega tekmovanja Davida Ojstraha in ukrajinskega nacionalnega tekmovanja. Pred kratkim je pričela poučevati tudi sama in imela mojstrski violinski tečaj na čilskem festivalu Tarapaca Musica.

Irene Kok je mednarodno priznana nizozemska violončelistka, ki si posebej prizadeva vzpostaviti stik med glasbo in občinstvom. Lahkotnost in globoka izraznost njenega poustvarjanja gane in vznemirja. Kok se osredotoča na staro in ljudsko glasbo, zaradi česar se počuti doma tako v najbolj uglednih koncertnih dvoranah kot na manjših ciklih komorne glasbe in v jazz klubih. Izobraževala se je na konservatoriju v Amsterdamu in na Univerzi na Dunaju pri profesorju Reinhardu Latzku. Leta 2019 je prvič nastopila kot solistka s Šoštakovičevim Koncertom za violončelo št. 1 ob Severnem nizozemskem simfoničnem orkestru pod taktirko Damiana Ioria. Kok je tudi ustanovna članica intrigantnega Tria Chimaera, v katerem se zlivajo glasovi klarineta, klavirja in violončela, ter Dua Zenith, ki združuje dve violončeli in petje.

Pianistka Mariam Vardzelašvili je solo kariero začela že pri osmih letih z Orkestrom Radia in televizije Gruzija, od koder jo je pot vodila po številnih prestižnih svetovnih odrih tako v komornih zasedbah kot solističnih konstelacijah. Med drugim je igrala v Kijevski filharmoniji, carigrajskem Konser Salonu in na Tbilisijskem konservatoriju. Gostovala je tudi po različnih festivalih v Franciji, Čilu, Kijevu … Vardzelašvili je študij pričela pri znanem gruzijskem pianistu dr. Ninu Katamadzeju in nadaljevala v Ameriki, Parizu in na Dunaju. Izpopolnjevala se je tudi pri legendarnih glasbenikih, kot so Alfred Brendel, Menahem Pressler in Claus-Christian Schuster. Njen glasbeni razpon zajema tri stoletja različnih zvrsti, vendar poseben poudarek posveča dunajski glasbi in sodobnim delom. Sodelovala je z različnimi priznanimi skladatelji, kot so Wolfgang Rihm, Jörg Widmann, Johannes Maria Staud in Bernhard Gander, in poskrbela za krstne izvedbe mnogih sodobnih in drugih del.


Vstop prost.

Več o koncertu si lahko preberete na tej povezavi.

V sodelovanju z:

Sob
4
Maj 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Tor
7
Maj 2024
Predstavitev
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
9
Maj 2024
Pogovor
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
11
Maj 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
16
Maj 2024
Delavnica
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se