Ljubljana
MGML

TRIO PEÑA-PASCH-POSADA (Španija, Dominikanska republika, Kolumbija / Avstrija)

Poletna koncertna sezona 2022

Imago Sloveniae – Podoba Slovenije vabi k obisku poletne koncertne sezone 2022.

Ponedeljek
1
Avg 2022
Čas: 20:30–22:00
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji, obiskovalci s posebnimi potrebami
TRIO PEÑA-PASCH-POSADA (Španija, Dominikanska republika, Kolumbija / Avstrija)
© Imago Sloveniae

Nathalie Peña-Comas, rojena v Dominikanski republiki, je študirala koncertno petje ter klavirsko ter pevsko pedagogiko na dunajski Univerzi za glasbo in uprizoritvene umetnosti. S svojim petjem je požela mnogo uspeha doma in v Evropi: nastopila je v dunajskih Musikvereinu, Konzerthausu, Schlosstheatru v Schönbrunnu in dvorani MuTh (tj. dvorana Dunajskih dečkov), v španskem teatru Liceu in Akademskem teatru v Minsku. Med drugim je igrala Pamino v Čarobni piščali, Suzano v Figarovi svatbi, Zerlino v Donu Giovanniju, Musetto v La Bohème in Valencienno v Veseli vdovi. Marca 2019 je prevzelo vlogo solo soprana v Beethovnovi deveti simfoniji v Veliki dvorani dunajskega Musikvereina, aprila istega leta pa je debitirala kot Violetta Valéry v La Traviati v Narodnem gledališču Eduarda Brita v domačem Santu Domingu. Nathalie je nastopala s tenorjem Andreo Bocellijem pod taktirko Eugena Kohna in pela s tenorjem Ramonom Vargasom na gala prireditvi ob 46. obletnici Narodnega gledališča Eduarda Brita. Njeno petje je bilo večkrat nagrajeno; med drugim je prejela posebno priznanje za najboljšo interpretacijo poljskega dela na 14. pevskem tekmovanju Ada Sari, na nagradah Soberano v Dominikanski republiki pa so jo tri leta zapored proglasili za klasično pevko leta. Poleg tega ji je leta 2017 dominikanski narodni kongres podelil častno nagrado. Njen prvi solo album, alta Gracia, je bil istega leta nominiran za najboljši klasični album leta na latinskoameriških Grammyjih. Od leta 2011 je članica zasedbe Ensemble Spirituosi, ki se posveča latinskoameriški klasični in ljudski glasbi.

V Madridu rojeni violinist Guillaume Pasch, deluje kot solist, komorni glasbenik in koncertni mojster v različnih zasedbah in orkestrih. Njegove nastope so prenašale radijske in televizijske postaje po vsem svetu; omenimo Radio Clásica v Španiji, NHK na Japonskem ter RSN in Govorit Moskva v Rusiji. Koncertiral je na priznanih odrih, kot so Konzerthaus in Avstrijska narodna knjižnica na Dunaju, Velika in Mala dvorana na Moskovskem konservatoriju, Sanktpeterburška filharmonija, Châtelet Theater v Parizu, koncertna dvorana v Metropolitanski operi in Kristalna dvorana v Asahikavi na Japonskem. Pasch se posveča tudi poučevanju. Kot gostujoči profesor je imel mojstrske tečaje v Španiji, Nemčiji, Kolumbiji in drugod. Magistriral je z dunajske Univerze za glasbo in uprizoritvene umetnosti in zaključil podiplomski študij na Državnem konservatoriji Čajkovski v Moskvi. Izobraževal se je pri Dori Schwarzberg, Josefu Hellu, Marini Keselman in Siegriedu Führlingerju. Izkušnje s komorno glasbo, ki si jih je nabral med sodelovanjem z Valentinom Erbenom v Kvartetu Alban Berg, so ga pripeljale do ustanovitve Kvarteta Arco Vienna, kjer igra prvo violino.

Sergio Posada-Gómez je s študijem klavirja in glasbene teorije pričel v Medellínu v Kolumbiji, kjer se je tudi rodil. Nato je na Dunaju pri Marini Mauriello študiral čembalo in klavir pri Alejandru Geberovichu. Posada je imel koncerte komorne glasbe po Evropi, Amerikah in Aziji ter nastopal kot solist z orkestri doma (Kolumbijski narodni filharmonični orkester, Bogotski filharmonični in Medellínski filharmonični orkester) in po svetu (Milanski baročni orkester, Orkester Musikfreunde mesta Baden, Plovdivska filharmonija, simfonični orkester OSUANL v Monterreyu v Mehiki, dunajski Mozartov orkester in Leónski simfonični orkester v Španiji). Med posebnimi dosežki omenimo zmago na prvem mednarodnem tekmovanju v čembalu v Lilienfeldu in drugo nagrado na sedmem mednarodnem tekmovanju Friedricha Kuhlaua za duo klavirja in flavte za nastop s kolumbijskim flavtistom Gabrielom Ahumado. Posada kot korepetitor sodeluje na dunajskih Poletnih mojstrskih tečajih, na Festivalu komorne glasbe Allegro in na Mednarodnem tekmovanju za violino Fritz Kreisler, poleg tega korepetira tudi na Inštitutu za godala Univerze za glasbo in uprizoritvene umetnosti na Dunaju. Je izredni profesor na Iberacademy – Iberoameriški filharmonični akademiji. S korejsko violinistko Bonjiu Koo je za Sony Classical posnel Šoštakovičeva dela.


Vstop prost.

Več o koncertu si lahko preberete na tej povezavi.

V sodelovanju s

Sob
4
Maj 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Tor
7
Maj 2024
Predstavitev
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
9
Maj 2024
Pogovor
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
11
Maj 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
16
Maj 2024
Delavnica
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se