Ljubljana
MGML

DEŽELA VZDIHLJAJEV (Avstrija)

Poletna koncertna sezona 2022

Imago Sloveniae – Podoba Slovenije vabi k obisku poletne koncertne sezone 2022.

Četrtek
11
Avg 2022
Čas: 20:30–22:00
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
DEŽELA VZDIHLJAJEV (Avstrija)
© Imago Sloveniae

Na Koroškem rojeni baritonist Gabriel Lipuš je študiral solopetje in džez klavir na deželnem konservatoriju v Celovcu, petje na akademiji za džez v Gradcu pri Jayu Claytonu ter solopetje, samospev in oratorij na Visoki šoli za glasbo in uprizoritvene umetnosti na Dunaju pri komornem pevcu Kurtu Equiluzu. Diplomiral je leta 1996. Od leta 1993 nastopa kot baritonist in od leta 2007 naprej kot tenorist v Avstriji, Sloveniji, Italiji, Nemčiji in drugih evropskih državah. Od leta 2001 do 2018 je bil zaposlen kot profesor solopetja na deželnem konservatoriju v Celovcu. Živi kot svobodni glasbenik, od leta 2022 pa je zaposlen kot poslovodja pri radiu AGORA 105,5 v Celovcu.

Kot solist sodeluje redno s Simfoničnim orkestrom in Big Bandom RTV Slovenija, komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije in Academio Ars Musicae, Celjskim godalnim orkestrom, Euro Symphony Orchestra, KSO – Koroškim simfoničnim orkestrom. Sodeluje tudi z uglednimi skladatelji (Aldo Kumar, Milko Lazar, Guido Mancusi …), dirigenti (Gudni A. Emilsson, Nenad Firšt, Ernest Hoetzl, Aleksej Kornienko, Anton Nanut, Amos Talmon …) in glasbeniki (Karen Asatrian, Bernarda Fink, Bojan Gorišek, Mirjam Kalin, Annely Peebo, Wolfgang Puschnig, Primus Sitter, Tünde Szabóki, Marco Tamayo …), režiserji in koreografi, pisatelji ter igralci (Wolfram Berger, Polde Bibič, Manfred Lukas-Luderer, Jožef Ropoša, Bernarda Oman, Judita Zidar …) iz celotnega alpsko-jadranskega prostora.

Kot skladatelj scenske glasbe je sodeloval skoraj z vsemi slovenskimi gledališči, glasbo piše tudi za radio, film in televizijo. Sodeloval je tudi kot pevec in skladatelj pri snemanjih številnih zgoščenk. Leta 2004 je prejel Podporno nagrado za glasbo dežele Koroške.

 

Karen Asatrian, rojen v Erevanu leta 1972,  je pričel s študijem klasične violine in klavirja na Glasbeni šoli Čajkovskega v Erevanu. Kasneje se je poleg teh dveh instrumentov vpisal še študij kompozicije na Državnem konservatoriju Komitas v Erevanu. Leta 1999 se je preselil na avstrijsko Koroško, kjer je z odliko končal študij jazz klavirja pod mentorstvom dr. Harryja Neuwirtha. Leta 2001 je uspešno diplomiral še iz vokalne in instrumentalne pedagogiko in pridobil državni certifikat za poučevanje jazz klavirja.

Med posebne dosežke njegove kariere omenimo ustanovitev projekta Brahms (jazzovski trio s komornim orkestrom) in predstavitev njegovih izvirnih kompozicij skupaj s komornim zborom Norbert Artner. Uspešno je sodeloval tudi s simfoničnim orkestrom Bruckner ter raznimi zasedbami, ki izvajajo samul nori (korejska tolkala), z Dee Dee Bridgewater, Georgeem Garzonom in Jamaaladeenom  Tacumo. Med drugim je nastopal na Festivalu treh jazzovskih noči v Saalfeldnu v Avstriji, na jazz festivalu Wiesn na Dunaju in na festivalu Sziget v Budimpešti. Aranžiral in igral je Brahmsa, sodeloval pri mnogih studijskih produkcijah in imel številne nastope za radio, televizijo ter v živo z raznimi jazz zasedbami v Avstriji, Koreji, Italiji, Nemčiji, na Nizozemskem, v Sloveniji in Armeniji. Leta 2007 je za svojo zgoščenko Pathway prejel armensko glasbeno nagrado v kategoriji najboljši jazz album leta. Asatrian je strastno navezan na svoje poreklo in armensko glasbeno tradicijo. Leta 2013 je ustanovil avantgardno ljudsko jazz skupino Armenian Spirit (“armenski duh”). V duhi zahodnjaške glasbene tradicije in opirajoč se na zgodnjo krščansko liturgijo je Asatrian zložil Mašno kolo – mašo za zbor, vokal in jazz zasedbo. Vrhunski in proslavljeni premieri maše v Koroški koncertni dvorani leta 2016 je sledila kopica ponovitev po vsej Avstriji. Najbolj je morda izstopala ponovitev na Solnograškem festivalu 2016 v sodelovanju z Dunajskim filharmoničnim zborom, ki so jo tudi posneli in izdali na zgoščenki pod založbo Skylark Production in distributerjem Universal Music Austria.

Poleg umetniškega delovanja je Asatrian tudi spoštovan profesor jazz klavirja na Koroškem deželnem konservatoriju in na Univerzi za glasbo in uprizoritvene umetnosti na Dunaju.

Vstop prost.

Več o koncertu si lahko preberete na tej povezavi.

V sodelovanju z:

Sob
4
Maj 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Tor
7
Maj 2024
Predstavitev
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
9
Maj 2024
Pogovor
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
11
Maj 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
16
Maj 2024
Delavnica
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se