Ljubljana
MGML

TRIO TEMPESTOSO

Poletna koncertna sezona 2022

Imago Sloveniae – Podoba Slovenije vabi k obisku poletne koncertne sezone 2022.

Ponedeljek
15
Avg 2022
Čas: 20:30–22:00
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji, obiskovalci s posebnimi potrebami
TRIO TEMPESTOSO
© Imago Sloveniae

Člani Tria Tempestoso so letos (2022) prejeli nagrado Dwighta in Ursule Mamlok za svoje interpretacije sodobne glasbe, ki predstavljajo »edinstveno zvočno doživetje«. Koncert nagrajencev bo junija 2022 v berlinskem Konzerthausu. Poleg tega so bili leta 2019 razglašeni za zmagovalce tekmovanja Borisa Pergamenščikova v Berlinu. Žirija enega najprestižnejših tekmovanj za sodobno glasbo, ki poteka vsaka tri leta (med častnimi pokrovitelji je tudi sir András Schiff), je zapisala, da »s svojim vznemirljivim nastopom združujejo glasbeno tradicijo z duhom sedanjosti in nakazujejo smer prihodnosti«. Vsi trije mladi slovenski glasbeniki se sijajno uveljavljajo tudi samostojno; še posebej naj izpostavimo dosežek Andraža Goloba, ki je po dvoletni akademski poziciji v orkestru Dunajskih filharmonikov oktobra 2021 postal član znamenitega orkestra Berlinskih filharmonikov. Člani tria Tempestoso so sicer vsi študirali na Univerzi za glasbo in uprizoritveno umetnost v Gradcu, trenutno pa v Berlinu študirajo komorno igro na Visoki šoli za glasbo Hannsa Eislerja v razredu Martina Spangenberga. Skupaj muzicirajo od leta 2017 pod mentorstvom mednarodno priznanega umetnika Janneja Rättyäja. Dodatno se izobražujejo pri renomiranih glasbenikih, kot so Gerald Pachinger, Julian Arp in Martin Rainer. Koncertirajo širom Evrope, med drugim v Avstriji, Nemčiji, Italiji, Španiji, na Portugalskem in Češkem ter v Sloveniji. Njihov repertoar obsega tako originalne kompozicije kot tudi skrbno izbrane priredbe oziroma aranžmaje, v katerih se izrazi na trenutke skoraj orkestralen zven nevsakdanje konstelacije klarineta, čela in harmonike.

Novi solo bas klarinetist orkestra Berlinske filharmonije Andraž Golob se je začel glasbeno izobraževati na Glasbeni šoli Celje pri Juriju Hladniku, pri kateremu je pozneje tudi nadaljeval kot dijak I. gimnazije v Celju. Po uspešno opravljeni maturi je študiral na Univerzi za glasbo in uprizoritveno umetnost v Gradcu, najprej pri Bertramu Eggru in nato pri Geraldu Pachingerju. Kot solist in komorni glasbenik je dobitnik več prvih nagrad (na tekmovanjih Davorina Jenka, Stevana Mokranjca, Luigija Zanuccolija, tekmovanju Val Tidone, na TEMSIG-u itn.). Redno snema za avstrijsko radiotelevizijo ORF. Kot orkestrski glasbenik si nabira izkušnje v profesionalnih in mladinskih orkestrih (omenimo Mladinski orkester Gustava Mahlerja, Nürnberške simfonike ter Graške filharmonike). Septembra 2019 je po uspešno opravljeni avdiciji zasedel mesto akademista pri Dunajskih filharmonikih. V letu 2018 se je kot solist predstavil na festivalu Mecklenburg-Vorpommern, kjer je s Severnonemško filharmonijo iz Rostocka izvedel Mozartov Koncert za klarinet in orkester. Dodatno se izobražuje pri številnih priznanih glasbenikih (Mathias Schorn, Andreas Schablas, Johann Hindler, Mate Bekavac, Kilian Herold, Harri Mäkki idr.).

Violončelist Urban Megušar se je rodil leta 1997 v Ljubljani. Pri sedmih letih je začel igrati violončelo v glasbeni šoli Škofja Loka pri Špeli Kermelj. Od leta 2012 je svojo glasbeno pot nadaljeval na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana v razredu Karmen Pečar Koritnik. Leta 2021 je z odliko zaključil dodiplomski študij čela na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu v razredu profesorja Juliana Arpa. Med šolanjem se je udeležil mojstrskih tečajev pri profesorjih, kot so Giovanni Gnocchi, Jan Erik-Gustaffson, Martin Ostertag in Maja Bogdanovič. Ob klasični glasbi se je posvetil tudi jazzu in improvizaciji ter se udeležil delavnic te smeri, pri ustvarjalcih, kot so Max Grosch, Christian Howes, Axel Dörner, Joelle Leandre in Dre Hočevar. Zadnja leta se je začel ukvarjati predvsem z glasbo za gledališče in sodelovati z gledališko skupino Divadlo Continuo na Češkem.

Akordeonistka Sanja Mlinarič je začela glasbeno pot na Glasbeni šoli Karol Pahor Ptuj pri prof. Jasmini Rihtarič, nadaljevala pa jo je na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor v razredu profesorja Andreja Lorberja. Leta 2017 je na Univerzi za glasbo in uprizoritveno umetnost v Gradcu pod mentorstvom Janneja Rättyäja kar dvakrat uspešno diplomirala. Je prejemnica več prvih nagrad in zlatih plaket na mednarodnih tekmovanjih v Sloveniji in Italiji. Kot solistka in članica različnih komornih zasedb redno koncertira po Sloveniji, Avstriji in Italiji. Duo Clarien, v katerem muzicira skupaj s klarinetistom Andražem Golobom, je postal absolutni zmagovalec in prejemnik prestižne nagrade za komorno glasbo Anguissola Scotti na tekmovanju Val Tidone v Italiji. Omenjeni duo s samostojnimi koncerti redno nastopa na festivalih, med drugim na festivalu Val Tidone, v koncertnem ciklu GM oder (v organizaciji Glasbene mladine Slovenije) itn. Sanja Mlinarič je kot redna članica ansambla za novo glasbo pod okriljem graške Univerze za glasbo pogosto poustvarjala krstne izvedbe sodobnih kompozicij. Dodatno se izobražuje pri umetnikih, kot so Inaki Alberdi, Vincent Lhermet, Mie Miki, Frode Haltli, Luka Juhart, Matti Rantanen idr.


Vstop prost.

Več o koncertu si lahko preberete na tej povezavi.

V sodelovanju z:

Sob
4
Maj 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Tor
7
Maj 2024
Predstavitev
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
9
Maj 2024
Pogovor
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
11
Maj 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
16
Maj 2024
Delavnica
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se