Ljubljana
MGML

TRIO KLAVIS (Avstrija)

Poletna koncertna sezona 2022

Imago Sloveniae – Podoba Slovenije vabi k obisku poletne koncertne sezone 2022.

Sreda
24
Avg 2022
Čas: 20:30–22:00
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji, obiskovalci s posebnimi potrebami
TRIO KLAVIS (Avstrija)
© Imago Sloveniae

Trio Klavis se je zaradi impresivno raznolikega repertoarja in edinstvenega zvena mednarodno ustoličil kot eden najzanimivejših novih komornih ansamblov. Kot eni od pionirjev take instrumentalne konstelacije se v triu radi lotijo katerega koli sloga ali obdobja, ki jim je blizu – to pa zajema vse od Mozartove in Brahmsove klasične oziroma romantične glasbe in Schönbergove druge dunajske šole do izvirnih sodobnih del, ki se napajajo v ljudski folklori in moderni klasiki. V želji, da bi razširili repertoar za klavir, violino in saksofon, zasedba pogosto sodeluje s priznanimi skladatelji in krstno izvaja tudi lastne kompozicije in aranžmaje. Na vsakem koncertu igrajo po spominu, saj jim veliko pomeni, da glasbo resnično ponotranjijo, preden jo podelijo z občinstvom. Trio je koncertiral na mnogih uglednih prizoriščih, kot so Musikverein Wien, Tonhalle Zürich, Sanktpeterburška filharmonija in münchenski Gasteig, in priznanih festivalih (Festival Grafenegg, Allegro Vivo in Poletje v Bad Kissingenu). Mednarodne turneje so jih ponesle po vsej Evropi, Aziji in Afriki. Leta 2015 je nastopil velik preboj, saj jim je avstrijska vlada podelila glasbeno štipendijo, dobili so nagrado Prix D’Arts Banke Avstrije in bili imenovani za umetnike »Musik Aktuell«. Leta 2016 so izdali svoj prvi album pri založni Orlando Records. Zemljepis zvoka je kompilacija klasičnih skladb s primesmi ljudske glasbe z vsega sveta. S podporo avstrijskega glasbenega fonda so izdali drugi album, ki med drugim vsebuje dela Johannesa Brahmsa, Dimitrija Šoštakoviča in Ernsta Krenka. Za leti 2020-2021 so bili izbrani za elitni naziv »Novi zven avstrijske glasbe«, ki ga podeljuje avstrijsko Ministrstvo za zunanje zadeve.

Široki in unikatni portfelj slovenskega Dunajčana Miha Ferka, ki deluje kot skladatelj, aranžer, dirigent in solist, priča o pravi glasbeni zaokroženosti. Njegov opus zaobjema več kot sto izvirnih del in aranžmajev, ki jih zasedbe, kot so Dunajski filharmonični ansambel, Saksofonski kvartet Signum, Saksofonski kvartet Arcis, ter glasbeniki, kot so violinist in dirigent Aleksey Igudesman ter pianisti Hyung-ki Joo, Ferhan in Ferzan Önder, izvajajo po vsem svetu. Miha je predan razvoju saksofona kot sodobno klasičnega instrumenta. Njegova dela lahko redno ujamete tudi na radijskih valovih: predvajajo ga postaje vse od Avstrije in Slovenije do Mehike. Miha tudi dirigira; med drugim v Brahmsovi dvorani v dunajskem Musikvereinu.

Na violinistko Jenny Lippl, ki je odrasla v avstrijski prestolnici, sta močno vplivali dunajska kulturna pluralnost in glasbeno bogastvo. Študij je pričela v Gradcu na Univerzi za glasbo in uprizoritvene umetnosti pri Regini Brandstätter in Sylvii Viertel, nadaljevala pa pri Ernstu Kovacicu na Dunaju, kjer je diplomirala z odliko. Izpopolnjevala se je tudi pri Gerhardu Schulzu iz legendarnega Kvarteta Alban Berg in koncertnem mojstru dunajskih fiharmonikov Volkhardu Steudu, trenutno pa pri baročnem violinistu Hiru Kurosakiju študira historično izvajalsko prakso. Jenny je vsestranska komorna glasbenica; njena raznorodna zanimanja so jo pripeljala do gostovanj na festivalih, kot so Podium v Esslingenu, kammermusik.mariasaal, Festival mostov v Mürzu, Trigonale, Festival Düsseldorf … Kot solistka na baročni violini pogosto nastopa s historičnim Orkestrom 1756 in je članica baročne zasedbe Nuovo Barocco. Sodelovala je tudi s kantavtorico Claro Blume in Ralphom Turnheimom, slavnim nemškim pripovedovalcem nemih filmov, za katerega tako igra kot sklada. Je tudi soustanoviteljica in članica umetniškega vodstva festivala Podium v Mödlingu, ki se zavzema za inovativno prepletanje različnih umetniških zvrsti.

Kot koncertna pianistka je Sabina Hasanova nastopala na odrih po Evropi, Aziji in ZDA. Mednarodno je debitirala pri štirinajstih z Moskovskim simfoničnim orkestrom v Veliki dvorani Konservatorija Čajkovski. Od takrat je prejela mnogo odličij. Sabina se je rodila v družino glasbenikov v Baku v Azerbajdžanu, odraščala pa je v Odrinu v Turčiji, kjer so jo najprej glasbeno izobraževali starši. Po končanem magisteriju na istanbulski univerzi umetnosti Mimar Sinan se je preselila na Dunaj, kjer je na Univerzi za glasbo in uprizoritvene umetnosti pri Stefanu Vladarju opravila podiplomski študij. Sabina je imela s sestro uspešen klavirski duet in sodelovala z mnogimi različnimi pevkami in violončelistkami. Redno izvaja solistična in komorna dela ženskih skladateljic. Je tudi predana poučevanju: med letoma 2006 in 2008 je učila na konservatoriju turške državne univerze Kafkas in je zelo zaželena pri učencih vseh starosti. Leta 2018 je bila vodja akademije za glasbo in umetnost na dunajski Mednarodni šoli Amadeus. Sabina je tudi producentka nagrajenih filmov in videospotov.


Vstop prost.

Več o koncertu si lahko preberete na tej povezavi.


V sodelovanju z

Sob
4
Maj 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Tor
7
Maj 2024
Predstavitev
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
9
Maj 2024
Pogovor
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
11
Maj 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
16
Maj 2024
Delavnica
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se