Ljubljana
MGML

TRIO ČRNČEC–UGRIN–SAJKO

Poletna koncertna sezona 2022

Imago Sloveniae – Podoba Slovenije vabi k obisku poletne koncertne sezone 2022.

Ponedeljek
22
Avg 2022
Čas: 20:30–22:00
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji, obiskovalci s posebnimi potrebami
TRIO ČRNČEC–UGRIN–SAJKO
© Imago Sloveniae

Nenavaden trio združuje glasbenike, ki zabrisujejo meje klasične glasbe. Izvajajo pri nas redko izvajanih del, ki sicer izhajajo iz zahodne klasične glasbe, vendar zvenijo vse prej kot to. Rdeča nit sporeda je glasba nedavno preminulega rusko-ukrajinskega skladatelja in pianista Nikolaja Kapustina, ki je o sebi in svoji glasbi dejal: »Nikoli nisem bil jazz glasbenik. Nikoli nisem poskušal biti jazz pianist, ampak sem to moral postati zaradi skladanja. Improvizacija me ne zanima – in kaj je jazz glasbenik brez improvizacije? Vse moje improvizacije so napisane in to je mojo glasbo izboljšalo.«

Pianist Marko Črnčec je na mednarodnem prizorišču znan kot multi-instrumentalist, skladatelj, aranžer ter producent, zlasti v jazzu ter popularni glasbi. Končal je študij klasičnega klavirja na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor in z odliko in posebno pohvalo diplomiral na jazz oddelku Univerze za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu. Njegov album Devotion je največja jazz publikacija All About Jazz uvrstila med enega izmed 20 najboljših jazz albumov na svetu leta 2014. S tem se je Črnčec znašel v družbi jazzovske smetane, kot so Brian Blade, Tigran Hamasyan, Ambrose Akinmusire, Jason Moran in drugi. Črnčec skupaj z nizozemskim basistom Jorisom Teepejem ter legendo jazzovske glasbe Billyjem Hartom sestavlja kolaborativni trio CTH, s katerim so leta 2019 izdali prvo ploščo The Brooklyn Sessions pri nizozemski založbi Jazz Tribes. Za njimi sta dve uspešni evropski turneji, ki sta se zaključili s koncertom v prestižnem amsterdamskem jazz hramu Bimhuis. V zadnjih dveh letih je postal član zasedbe odličnega ameriškega jazz kitarista Jonathana Kreisberga, s katerim koncertirajo po vsem svetu.

Peter Ugrin je zaključil študij jazz violine na Novi šoli za jazz v New Yorku ter študij viole na ljubljanski Akademiji za glasbo, kjer je bil tudi prejemnik študentske Prešernove nagrade. Deluje na področju improvizacije kot solist in kot član različnih jazzovskih zasedb. Prav tako je profesor jazz violine na ljubljanski Akademiji za glasbo in profesor viole na KGBL Ljubljana. Vodi zasedbo Artbeaters, s katero je na festivalu Jazzinty leta 2013 osvojil vse tri nagrade, med drugim tudi nagrado Društva slovenskih skladateljev za najboljšo jazz kompozicijo, ter prvo nagrado na mednarodnem jazz tekmovanju v Bukarešti. Z njimi je tudi izdal dva albuma avtorskih kompozicij. Prav tako je izdal dva albuma z akustično zasedbo Swingatan. Kot dirigent vodi Big Band Gverillaz, s katerim je leta 2018 zmagal na evropskem tekmovanju za bigbandovske zasedbe IBBC. Ugrin redno koncertira po slovenskih in tujih odrih in redno sodeluje z domačimi in tujimi glasbeniki, manjšimi in večjimi zasedbami.

Nikolaj Sajko je diplomiral iz violončela v razredu Cirila Škerjanca na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je končal tudi znanstveni magistrski študij, podiplomsko pa se je v solistični igri izpopolnjeval na Univerzi Antona Brucknerja v Linzu in Univerzi za umetnost v Gradcu. Je dobitnik Klasinčeve diplome in nagrade Antonia Tarsie, pomembne uvrstitve pa je dosegel tudi na državnih in mednarodnih tekmovanjih mladih glasbenikov v Gorici, Lienzu, Zagrebu in Ljubljani. Bil je član mednarodnega mladinskega orkestra Gustav Mahler in član Svetovnega orkestra glasbene mladine. Od leta 2006 je namestnik solo čelista v Simfoničnem orkestru SNG Maribor ter poučuje na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru. Od leta 2012 programsko vodi odmevni cikel komornih koncertov Carpe artem, ki poteka v Kazinski dvorani SNG Maribor v organizaciji Društva za komorno glasbo Amadeus in koprodukciji SNG Maribor.


Vstop prost.

Več o koncertu si lahko preberete na tej povezavi.

V sodelovanju s festivalom Carpe artem: Odmev poletja.

 


Sob
4
Maj 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Tor
7
Maj 2024
Predstavitev
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
9
Maj 2024
Pogovor
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
11
Maj 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
16
Maj 2024
Delavnica
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se