Ljubljana
MGML

Raziskujmo preteklost Ljubljane

Ciklus poljudnoznanstvenih predavanj raziskovalcev iz Umetnostnozgodovinskega inštituta France Stele ZRC SAZU, ki letos obeležuje 50-letnico samostojnega delovanja.

Predavanje Dr. Helene Seražin: Stavba Zadružne gospodarske banke na Miklošičevi in Helena Kottler Vurnik

Četrtek
6
Okt 2022
Čas: 10:00–11:00
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji
Stavba Zadružne gospodarske banke na Miklošičevi ulici v Ljubljanii, ene najlepših slovenskih stavb iz obdobja secesije,.
Stavba Zadružne gospodarske banke na Miklošičevi ulici v Ljubljanii, ene najlepših slovenskih stavb iz obdobja secesije,.

Na predavanju bosta predstavljena življenje Helene Kottler Vurnik, pri čemer bo izpostavljen njen študij slikarstva na Dunaju, in njeno delo, s poudarkom na dekoraciji ene najlepših slovenskih stavb iz obdobja secesije, Zadružne gospodarske banke na Miklošičevi ulici v Ljubljani, v kateri zdaj domuje urad zemljiške knjige. 

Slikarka Helena Kottler Vurnik (1882–1962) je ena od tistih umetnic, ki je šele z raziskavami v okviru evropskega projekta MoMoWo in z veliko razstavo v Narodni galeriji leta 2017 stopila iz sence bolj znanega moža, arhitekta Ivana Vurnika (1884–1971). Čeprav se je rodila na Dunaju avstrijskim staršem in tam živela vse do poroke, je večino svojih umetniških del ustvarila v Sloveniji, pogosto je bila to oprema arhitektur, ki jih je načrtoval njen mož. 


Dr. Helena Seražin je znanstvena svetnica na Umetnostnozgodovinskem inštitutu Franceta Steleta Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Diplomirala (1997), magistrirala (2000) in doktorirala (2003) je iz umetnostne zgodovine na Univerzi v Ljubljani. Njeno glavno področje raziskovanja sta renesančna in baročna arhitektura in kiparstvo na Slovenskem, s poudarkom na beneških vplivih in italijanskih umetnikih. Med letoma 2014 in 2018 je vodila slovensko partnerstvo evropskega projekta MoMoWo – Ustvarjalnost ženskod modernizma dalje, trenutno pa vodi interdisciplinarno programsko skupino PODOBA – BESEDA – ZNANJE: življenje idej v prostoru med vzhodnimi Alpami in Severnim Jadranom 1400–1800. Od leta 2021 je predsednica Slovenskega umetnostnozgodovinskega društva.

PROGRAM_PREDAVANJ 2022 2023.pdf

Predavanja so brezplačna, svojo udeležbo pa nam prosimo potrdite na naslovu prijava@mgml.si

Predavanja so namenjena širši javnosti, hkrati pa bogatijo program muzejske študijske skupine Raziskujmo preteklost Ljubljane in spremljevalni program razstave  Plečnik: metropola, kraj, vrt.

Sob
20
Apr 2024
Predavanje
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti
Tor
7
Maj 2024
Predstavitev
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
9
Maj 2024
Pogovor
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
16
Maj 2024
Delavnica
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
18
Maj 2024
Dan odprtih vrat
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, družine, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se