Ljubljana
MGML

Vodstvo po razstavi Plečnik: metropola, kraj, vrt z Marušo Zorec

To pot vas vabimo na vodstvo z Marušo Zorec, ki je svojo globoko razumevanje in ljubezen do Plečnika izrazila v oblikovanju razstave o našem največjem arhitektu.

Kot vodilna projektantka prenove arhitektove hiše v Trnovem in profesorica na Fakulteti za arhitekturo, prof. Maruša Zorec svoje navdušenje nad Plečnikovim opusom že leta širi med svojimi študenti in širšo javnostjo. Svojo sposobnost srčne, poglobljene in razumljive interpretacije velikega arhitekta je Maruša Zorec ponovno potrdila pri oblikovanju osrednje razstave Plečnikovega leta 2022 v Mestnem muzeju.

Četrtek
10
Nov 2022
Čas: 17:00–18:00
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji
Razstava Plečnik: metropola, kraj, vrt
Razstava Plečnik: metropola, kraj, vrt © Blaž Gutman

Kako na muzejski razstavi predstaviti delo našega največjega arhitekta Jožeta Plečnika? Postavitev take razstave je velik izziv, ki podobno kot arhitekturni projekt potrebuje jasen koncept.

Med vodenim ogledom razstave Plečnik: metropola, kraj, vrt nam bo avtorica njenega oblikovanja, Maruša Zorec, predstavila proces nastajanja postavitve in postopke prezentacije arhitektove misli in Plečnikovih del na Dunaju, v Pragi in v Ljubljani.



Prof. Maruša Zorec, predavateljica na Fakulteti za arhitekturo, vodja arhitekturnega biroja Arrea in avtorica prenove Plečnikove hiše v Trnovem, je o oblikovanju razstave Plečnik: metropola, kraj, vrt ob njenem odprtju povedala: »Koncept razstave sledi trem temam, ki jih ponazarja naslov. Obiskovalec se iz Plečnikovega domačega okolja preseli na Dunaj, kjer se je v "ropotu metropole" formiral arhitekt. V "miselnem svetu" se potopi v introvertirani prostor arhitektovega ateljeja, seznani z osebnimi predmeti in spomini Plečnikovih ustvarjalnih področij. S pomočjo abstraktnih modelov in projekcij se v prostoru "zamisel kraja" predstavljata prostorska koncepta prenove Praškega gradu in transformacija Ljubljane. V zadnjih treh prostorih se obiskovalec sprehodi med prostorskimi zasnovami, arhitekturami in elementi, s katerimi Plečnik gradi prostor, odpira poglede na mesto in ustvarja "tišino vrta".«

Pridite in prisluhnite navdiha polni predstavitvi. Odšli boste z novim znanjem in polnega srca. Mesto na vodstvu si rezervirajte na prijava@mgml.si ali pokličite na telefon 01 24 12 506 (pon–pet, 8:00–14:00)

Cena vodstva: 9,00 €; znižano: 7,00 €

Sob
20
Apr 2024
Predavanje
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti
Tor
7
Maj 2024
Predstavitev
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
9
Maj 2024
Pogovor
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
16
Maj 2024
Delavnica
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
18
Maj 2024
Dan odprtih vrat
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, družine, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se