Ljubljana
MGML

[M_oder] Grega Rudolf: Svoboda v družbi nadzora? Koncept zasebnosti in varstva osebnih podatkov v koliziji z oblastjo in pod njenim varstvom

Predavatelj je za magistrsko nalogo prejel Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani.

Prisluhnite predstavitvi dela o zasebnosti, varstvu osebnih podatkov ter dobri upravi kot temeljnih prvinah demokratične družbe.

Torek
11
Apr 2023
Čas: 18:00–19:00
Lokacija: Mestni muzej Ljubljana
Odrasli, študenti, seniorji
[M_oder] Grega Rudolf:  Svoboda v družbi nadzora? Koncept zasebnosti in varstva osebnih podatkov v koliziji z oblastjo in pod njenim varstvom

Javno upravo v svoji magistrski nalogi Grega Rudolf preučuje v luči njene dvojne vloge: prvič kot varuha pri zagotavljanju področnih pravic in drugič kot nosilca oblasti, ki – zlasti v času kriznih razmer – lahko (ne)sorazmerno posega v temeljne človekove pravice. 

Magistrsko delo med drugim obravnava zagotavljanje pravic zasebnosti na več ravneh družbe in oblasti, in sicer na nacionalni ravni z analizo slovenskega sistema, na supranacionalni ravni s preučitvijo prava in nadzornih institucij EU ter globalno s primerjavo med evropsko in kitajsko ureditvijo. Posebne odlike zadevnega dela so znanstvena doslednost in odličnost, izjemna aktualnost tematike in celovita obravnava kompleksne ureditve v okviru slovenskih, evropskih in globalnih razsežnosti. 

To dopolnjujeta inovativen pristop k raziskavi s kombiniranimi kvalitativnimi metodami in pretehtan način vrednotenja dobljenih rezultatov. Odlike se ne nazadnje kažejo tudi v vrsti objav s področja magistrskega dela, tako znanstvenih člankov (npr. v revijah CEPAR in javna Uprava) kot referatov na mednarodnih in domačih znanstvenih konferencah (bibliografija je dostopna prek sistema Cobiss).


Obvezna rezervacija mest: prijava@mgml.si ali 01 24 12 506.

Predavanje je brezplačno.


Grega Rudolf je magister upravnih ved, trenutno zaposlen pri Informacijskemu pooblaščencu RS na oddelku mednarodnega sodelovanja in nadzora. Tako v delovni praksi kot pri znanstvenem in strokovnem raziskovanju se ukvarja z vprašanji povezanimi s pravicami zasebnosti in varstva osebnih podatkov, vplivom umetne inteligence in drugih (novih) tehnologij na pravni položaj posameznikov ter z analizo demokratičnih varovalk pred oblastnimi posegi v pravice zasebnosti. Poleg naštetega je član Evropske zveze za umetno inteligenco, Informacijskega pooblaščenca pa zastopa v številnih ekspertnih skupinah na ravni Evropskega odbora za varstvo podatkov (za sodelovanje, tehnologijo, finančne zadeve idr.).

Maraton predavateljev in predavateljic, ki so konec lanskega leta prejeli Prešernove nagrade Univerze v Ljubljani, se v mesecu marcu na M_odru nadaljuje vsak torek ob 18:00. Vljudno vabljeni! Naj spregovori znanost.  

Sledijo:
14. 3., Timotej Obreza, UL PF, Pravnoteoretične in praktične razsežnosti pojma pravne dobrine
21. 3., Nina Fricelj, UL PEF, Izzivi in samozagovorništvo študentov s posebnimi potrebami Univerze v Ljubljani
28. 3., Nina Tovornik, UL ALUO, Dosežki na področju kiparstva v javnem prostoru: Umotvor – skulptura igralo in Črna – svet v malem – javna plastika

Sob
4
Maj 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Tor
7
Maj 2024
Predstavitev
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
9
Maj 2024
Pogovor
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Sob
11
Maj 2024
Voden ogled
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji
Čet
16
Maj 2024
Delavnica
Mestni muzej Ljubljana • Odrasli, študenti, seniorji

Ostanite z nami v stiku!

Bodite obveščeni o razstavah in dogodkih, ki jih pripravljamo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Prijavite se